Egons blogg

Har vi mod att satsa?

 

 
Gårdagens politiska uppdrag började klockan 8.00 och slutade 18.30. Det var en mycket intressant dag, vi diskuterade näringslivsfrågor och på eftermiddagen var Inlandsinovationen inbjudna. De informerade, om de möjligheter som de har, att hjälpa till med kapital. Inriktning är små och medelstora företag, där de kan gå in som delägare.
Vi diskuterade hur vi skulle arbeta med näringslivsfrågor i framtiden. I dag har vi mycket framgångrika företagare i vår kommun, som vi måste vårda. Hur gör vi för att få dessa att växa, så det blir flera arbetstillfällen? Det kändes hoppfullt efter dagen diskussioner.
 Med tanke på kommunens ekonomiska läge, blir frågan om prioriteringar allt tydligare. Ska vi satsa på våra lokala företagare och inge förtroende, krävs en tydlighet av kommunen. Det innebär inte att satsa pengar i företagen, det är att skapa framtidstro hos företagen.  Vågar kommunen göra omprioriteringar, för att göra framtidssatsningar, i stället för åtstramningar?  Vi måste våga satsa, för att nå utveckling och öka inkomsterna. Det grundläggande för utveckling är starka företag, som skapar flera arbetstillfällen. Når vi det, genom att bara spara eller måste vi satsa?

2 kommentarer

  1. Sylvia H.

    Och en gång till utöver jag mitt nyaste hobby och kommenterar här:
    Om en såningsman inte utsår sina frö, hur skulle han då kunna skörda korn? Hur skulle då kunna mjölaren göra mjöl? Hur skulle då bagaren kunna baka bröd? Hur skulle då befolkningen får mat? Eller ska kommunen säga som Marie Antoinette: om folket inte har bröd, kan de ju äta kaka?
    Självklart måste man satsa. Tar vi till exempel Åsele Gård. Stoppa förminskningen och låt iställlet utveckla företaget, skapa plats för mera ensamkommande flyktningsbarn. Kommunen vinnar genom intäckter den får för varje ny kommunbo, barnen får ett bättre liv, kommunen skickar ju ut folk för att göra reklam, på hemsidan läser man hur vackert det är heär och att man ska flytta hit och at man är hjärtligt välkommen. När jag läste om de två motsatser funderade jag också om det gäller inte för alla likamycket att man är välkommen. Men det är en annan diskussion.
    Varje som vill göra ett eget företag tar risker, funderar kanske flera dagar och nätter om hur och när och om det verkligen fungerar eller om det är inte avsebart, … om nu kommunen kommer på planen och säger, självklart ska vi utvecklas och vi satsar på er, eftersom vi har fortroende att ni och därmed hela kommunen utvecklas, så kommer deras tvivel att minskas och riskerna tas lättare.

  2. Sylvia Samuelsson

    Åsele har allt utom en tydlgt visad framtidstro. Inlandsinnovatone med sina 2 miljarder kronor satsar i de företag som har framtidstro och vill växa. Åsele har många företag och företagsideér.

    Kommunen ska fatta beslut om god och tydlig bra kommunal service. Skolor är en viktig del. Beslutet att lägga ner högstadiet i Fredrika ska rivas upp! Det får inte verkstälas.

    Signalen att skära ner på de grundläggande åtaganden som en kommun har skickar tydliga signaler. Samhällsservice skall inte upplevas som gungfly utan den skall vara tydlig och orubblig.

    Vi skall kunna säga till företag att vi som kommun levererar samhällsservice och ni som företagare levererar arbetstillfällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.