Egons blogg

Syskonkärlek?

 

 
I mina första barndomsår, var jag ständigt omgiven av flickor. Det var mina systrar, det var grannarnas barn som var flickor och så bodde vi 50 meter från skolan. Eftersom jag var yngsta pojken och liten till växten, lärde jag mig snabbt, vad fördelar det innebar. Man kunde hitta på många” hyss” och de äldre barnen gav mig inte stryk. En dag gjorde jag en felbedömning och det höll det på gå riktigt illa för mig.
Jag hade fått eller hittat en gammal flitspruta, det var en handpumpad spruta, som man sprutade DDT med. Det var ett medel mot insekter, som på senare tid blev förbjudet. Det var vår och på ”myra” där vi bodde, var det vatten fulla alla diken. ”Myra” är där dagens bilprovning är belägen. Det gick en smal väg över från ”Holmen” och till Karlssons, ett rött hus en bit från dagens elljusspår. Där bodde två flickor, som var äldre än mig. Jag hade fyllt min spruta med vatten från diket och när flickorna var på väg hem, sprutade jag vatten på dem. Det oväntade hände!  Flickorna anföll mig och kastade mig i diket, som var fullt med vatten. Jag var klädd i en vinteroveroll, som blev full med vatten, jag sjönk. Gråtande och vettskrämd kravlade jag mig upp och i fortsättningen hade jag stor respekt för dessa flickor.
En mindre farlig händelse, utspelade sig sedan vi flyttat till Söråsele.  Vi barn sov på övervåningen, som värmdes med en vedeldad spis. Min sovplats var i en gammal träsoffa med en stor halmmadrass och en svart fårskinsfäll. En mycket varm och komfortabel sovplats. En halmmadrass var en typ av påslakan, som fylldes med torr halm och var både mjukt och varmt. Det ersatte dagens sängdyna. Det var före jul och jag hade retat mig på mina systrar, då jag inte fick hjälp med att bära in ved. Som straff, fick mina systrar några kalla vedträn nedstoppad i sina sängar. Det var inte uppskattat. Nästa kväll, hade jag glömt gårdagens upptåg och var inte på min vakt. Mina älskade systrar hade tagit den lilla adventsgran, vi hade på vårt rum och stoppat den i min halmmadrass. En nybäddad säng med halmmadrass är ganska fluffig och en liten gran under lakanet är inget man tänker sig. Jag drog undan fårskinsfällen och kastade mig på madrassen. Med ett vrål flög jag upp lika fort, under mina systrars stora jubel. Rev undan lakanet och tog upp julgranen, som jag kastade på mina systrar. Deras straff blev en långvarig plåga för mig. Det mesta av granens barr, hade stannat i min halmmadrass och påminde mig om mina upptåg, ända tills jag fick ny halm i madrassen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.