Egons blogg

Vem ska forma vårt samhälle?

 

 
Tillgången på engagerade fritidspolitiker krymper. Partipolitiken med flera olika partier i glesbygden, gör att varje parti, måste skapa en egen lista vid kommunval. Med en krympande befolkning, minskar tillgången på politiker. Det är endast ett fåtal som engagerar i debatten och vill påverka och utveckla. De flesta av politikerna på listorna är övertalade att ”ställa upp”. Ska vi fortsätta så, i lugn takt mot sotdöden, i alla små kommuner? Kan vi göra något annorlunda, för att utveckla i stället för att avveckla?
Att sitta med i fullmäktige och andra kommunala församlingar 10-20 år, bara för att få det på en textrad i dödsrunan, kan inte kännas meningsfullt. Man kan eventuellt, bli ihågkommen för felaktiga beslut, som man var med att fatta, utan att ha engagerat sig i frågan, för det var enklast så. Det blir fler och fler kommuner, som drivs mot en sådan framtid.
Det måste till ett nytt tänk. Ska vi ha en lista i kommun, med alla partier och där alla intresserade politiker finns? Du behöver inte ens tillhöra något parti? Medborgarna röstar, genom personval, på de personer de tror klarar uppgiften bäst? Kan det vara något att bita i?
Ska vi slå ihop Åsele, Vilhelmina och Dorotea, till en kommun? Ska vi ta bort alla kommunerna i länet och Region Västerbotten sköter det hela? Det finns säkert flera alternativ och tankar, om hur den framtida politiska styrningen ska se ut. Att dö sotdöden, tilltalar inte mig, något måste göras. Men vad?
Vi får de ledare vi förtjänar. Det krävs att alla engagerar sig och tar sitt ansvar för utvecklingen. Då kanske vi vänder trenden i glesbygden.  

3 kommentarer

  1. Katarina Henriksson

    Jag vet flera personer som gärna skulle vilja engagera sig i lokalpolitiken. Men de avstår därför att de har ingen lust att tillhöra något parti, för det finns helt enkelt inget som passar dem.
    Samtidigt sitter det en del lokalpolitiker på stolarna, som förmodligen mycket hellre hade velat vara någon annanstans. Men, grupptrycket och någon missriktad god vilja gör att de hamnat där de befinner sig.
    Hur kommer man runt det?
    Jag har ingen patentlösning och i ärlighetens namn tror jag knappast att det skulle göra någon skillnad om jag hade det.
    Så desillusionerad är jag vad gäller det lokala politiska klimatet.
    Utvecklingen som den ser ut idag, är på väg att urholka inlandet så att vi endast har bebodda trakter i fjällen och vid kusten i det här landet.
    Jag hoppas att jag har fel. Jag hoppas att inlandstrenden vänder. Jag hoppas att Norrland och även resten av Sverige för den delen, har en framtid som inbegriper mer än enbart kust och fjälltrakter.

  2. Max Brantholm

    Hej Granne i öst!

    En onekligen intressant tanke du framför.

    När DKL i Dorotea bildades med hjälp av John Andersson, var det bara han som hade någon politisk erfarenhet. Alla andra var från samhällets alla grupperingar. Förmodligen innehöll fullmäktiges röstsedel för DKL personer som i landsting och nationella val röstade på alla partier som fanns. Kanske på de som inte fanns hellre.

    Eftersom jag var med på den tiden minns jag att vi sa att det viktigaste inte var vår politiska ideologi utan vårt honnörsord var ”sunt förnuft” och engagemanget för den egna kommunen.

    Vi såg tydligt då och vi gör det också nu att partipiskor innebar och fortfarande innebär att våra lokala partier, som tillhör ett nationellt parti tvingas gå ”ärenden” åt sina kollegor högre upp i deras partiorganisation. Väldigt tydligt har det blivit i sjukvårdsfrågan där vi hittar många svikare från drabbade kommuner.

    Våra småkommuner är väldigt sårbara. Vi har en ekonomi, som egentligen inte tål större misstag. (se Fredrika bl.a).
    Demokratin har inte att göra med antalet politiker i våra småkommuner utan mera att våra företrädare skall vara kloka och besitta känslan att det egna ansvaret ligger hos sina egna kommuninvånare. Vi har inte råd med Region Västerbotten till exempel. Dock har vi ”egna politiker” som försvarar den organisationen.

    Vår politiska organisation måste organiseras om. Ni i Åsele har gjort det och förhoppningsvis innehåller den nya organisationen mindre politiker. När 70% av de vi väljer inte tillför något måste man inse att de inte behövs. De ”låtsasstressar” mellan sina uppdrag och skriver tidsrapporter. De åker på konferenser, som handlar om allt möjligt vi inte har nytta av.

    Vi behöver inte så många politiker. Om vi räknar de som verkligen tillför något i dag kanske det blev 3 stycken i varje kommun. Men något flera är nödvändigt vilket jag förstår men vill peka på verkligheten.

    En liten kommun i vår storlek behöver bara en kommunstyrelse och ett kommunfullmäktige.

  3. Anitha Westerlund

    Detta är något jag sagt i många år och det är en anledning till att jag inte engagerat mig i kommunpolitiken.
    Jag tror helt enkelt inte på partipolitik i en kommun som är så liten som vår.
    Vi behöver folk från alla grupperingar som kan SAMARBETA, nu upplever jag att det är precis tvärtom.
    Ett bra förslag kan aldrig komma från oppositionshåll, bara från mitt eget parti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.