Egons blogg

Ungdomsråd.

 

I vår nya politiska organisation har vi beslutat om att bilda ett ungdomsråd. Nu efterlyses idéer om hur vi ska kunna skapa ett ungdomsråd. Det är fritt fram för alla, att komma med förslag. För några år sedan bildades en ungdomsförening, som kanske kan vara något att rota i och titta om det finns något att lära av.
Vilken ålder ska det vara på ungdomarna? Den ska vara opolitisk och ha utrymme för alla åsikter? Hur ska föreningen styras? Hur ska den arbeta? Viket utrymme ska den ha i det politiska rummet? Hur ska rekrytering till rådet ske?
Nu koncentrerar ni ER kring denna fråga och glömmer för en stund, de misslyckanden vi har fått uppleva i vår närhet. Vi måste försöka komma vidare och utveckla samhället med de förutsättningar som råder.
Det går bra att nå mig på både telefon och mail, om man inte vill kommentera på min blogg.

7 kommentarer

  1. Katarina Henriksson

    Ta kontakt med Sveriges ungdomsråd. Här är deras hemsida:

    http://sverigesungdomsrad.se/

    Så här skriver de bland annat där:

    Sveriges ungdomsråd bistår på många sätt med stöd till kommuner. Bland annat kan vi erbjuda stöd och information i utformandet av strukturer för möjliggörandet av mer reell delaktighet för unga. Om ni går i tankarna av att sätta upp ett ungdomsforum av något slag så tveka inte att kontakta oss! Vidare så tillhandahåller vi ett gäng mycket populära utbildningar och föreläsningar.

  2. Sylvia H.

    Om kommunfullmäktige går ut till skolans olika klasser och berättar om idéen, kan jag tänka mig att den ena eller andra haka på, detsamma med ungdomsföreningen.
    Sedan skulle ungdomarna få välja vem de ville ha med, och de som vill vara med får ställa upp sig till val. Varför inte börjar med 12? Man kan fundera om det är för ung, men samtidigt får man så även de yngre med, eftersom de har kanske lättare att prata med en som är nästan likagammal.
    Sedan behöver ungdomarna en viss handledning för att forma ungdomsrådet, rent organisatoriskt skulle det vara bra om de skapar lite regler ang. förhållningssätt, antal träffar under året, ordförande, osv., – uppbyggnad av en förening helt enkelt.
    Tipsar dem varifrån man får stöd – fast att jag tror det vet Sveriges ungdomsråd mera om än vi i Åsele.
    Två eller tre av dem skulle sitta i kommunfullmäktigemöten, och får sin tid att prata om tankar, angelägenheter, vara med i diskussioner som berör Åsele eftersom det berör dem automatiskt, när man tittar in i framtiden.

  3. sylvia samuelsson

    Stöder ditt förslag.I den årskurs på högstadiet där man läser om hur kommunen styrs passar det extra bra.Att få driva en fråga i fullmäktige under läsåret skulle ge energi till detta kursavsnitt.

  4. Fröken

    Har du tänkt på vilken fantastisk (fasansfull?) Inblick och erfarenhet Fredrikas ungdomar fått i vår kommunala politik? De har ju verkligen följt ett ärendes gång under flera års tid nu. Och försökt göra sina röster hörda. ska vi ha ett fungerande ungdomsråd så gäller det att ge de unga en positiv bild av hur demokrati fungerar. Det de har fått se liknar tyvärr inte det som står i deras böcker.

  5. Katarina Henriksson

    Tack Fröken, för att du tänker på dem.

    Alla våra elever, oavsett årskurs, har haft ett par års intensiva So-lektioner.
    De har lärt sig om sina lagliga rättigheter och fått uppleva att vuxna politiker och tjänstemän ignorerar dessa.
    De har lärt sig om demokrati och fått uppleva att det i praktiken ej fungerar på samma sätt som i teorin.
    De har tyvärr blivit rätt desillusionerade.
    Några av dessa elever kommer att befinna sig i Åsele och de har sina erfarenheter med sig.
    Ha detta i åtanke.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.