Egons blogg

”Sikarna”.

 

Nu ska jag berätta lite historia från byn där jag bor. Någon gång före 1920, bildades en idrottsklubb i Söråsele. En av de drivande krafterna, var en man som hette Filip Huss, som bodde i byn. Han kom att få stor betydelse för idrotten i Åsele. Klubbens namn Söråsele IK blev ”Sikarna” bland folket.
På vintern var det skidor som gällde. Byns ungdomar skottade även upp en isbana på älven där man åkte skriskor. Man hade basarer nere på isen, där man sålde lotter och fika för att få in pengar till föreningen. Sommartid var det stafettlöpning, det skedde efter någon väg. Den stora aktiviteten var fotboll.
Byns befolkning bestod på den här tiden av många ynglingar och vissa tider hade vi två fotbollslag i byn. I början spelade man fotboll nere på ”Brännesudden”, som då var odlad mark. När fotbollen blev mer organiserad och man började ta inträde, fick man problem att ta betalt av publiken. Man saknade staket kring planen och gick miste om intäkter. Då fattade man ett radikalt beslut. I stället för att bygga ett dyrt staket, flyttade man fotbollsplanen till västra stranden av Stamsjöns utlopp. Där var odlad mark som man kunde spela på. Nu fick klubben lätt att ta betalt, för att komma till matcherna, måste man gå över den gamla träbron och där stod man och tog betalt.
Klubben gav även ut en egen tidning fyra gånger per år, som hette Sik-löjet. Den var handskriven på fyra sidor i A-3 format, med två spalter på varje sida. Priset var 50 öre och redaktören hette Harry Arfvedson (rätt stavat). Harry bodde i Söråsele och var tryckare på Br Pallins, men det var för dyrt att trycka tidningen, så han skrev för hand.
1922 bildades ÅIK, som blev en konkurrent till Sikarna, om den idrottande ungdomen. ÅIK hade börjat bygga en idrottsplats, som ligger på gränsen till Söråsele och hade nu fått samma problem som Sikarna haft en gång i tiden. Folk struntade i att betala inträde och det fick till följd att ÅIK hamnade på obestånd. Om detta kan man läsa i ÅIK:s protokoll från åren 1925-26. I protokollet från den 19 juli 1927 kan man läsa att det föreslås en sammanslagning av Söråsele IK och Åsele IK och förslaget antogs. När man läser ÅIK:s protokoll från den här tiden, ser man att många namn i styrelsen kommer från Söråsele. Göte Rådström, som var med på den här tiden, berättade för mig att Söråsele IK, var en klubb med god ekonomi och många idrottande ungdomar. Sammanslagningen räddade ÅIK från en konkurs, sa Göte.
ÅIK fick råd att färdigställa Lappvallens idrottsplats, sanera sina skulder och gå mot en storhetstid som Lappmarkens bästa fotbollslag, hockeylag och fostrade en rad andra toppidrottare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.