Egons blogg

Reglemente för Ungdomsrådet.

 

Så här ser reglementet ut för ungdomsrådet. Först bildar vi rådet och tillsätter folk, sedan får vi höra vad de tycker om reglementet. Vi måste börja någon stans med ett ungdomsråd och allt blir säkert inte bra, på en gång. Mera information kommer till alla ungdomsföreningar, efter det att kommunen formellt bildat rådet.
Kommunala Ungdomsrådet.
Ställning och uppgifter
Rådet är ett referensorgan för samråd mellan kommun och Ungdomsorganisationerna i frågor av allmän betydelse för Ungdomar. Med ungdomar menas åldern 13tom. 19 år som är skrivna i kommunen.
Rådet kan
·         verka för att Ungdomar frågor beaktas i kommunens verksamhetsplanering
·         vara remissorgan i frågor som rör Ungdomarna
·         vara forum för opinionsbildning och kundskapsspridning
·         förstärka inflytandet i alla frågor som gäller Ungdomar
·         initiera nya frågor i den kommunala förvaltningen
Kommunstyrelsen ska samråda och informera om sin verksamhet, om planerade förändringar samt om resultatet av olika åtgärder, som har eller kan få aktualitet för kommunens Ungdomar. Styrelsen ska vidare inhämta synpunkter från rådet i så tidigt skede att rådets synpunkter och förslag kan påverka ärendets behandling. Därigenom ges Ungdomarna genom rådet en större delaktighet i samhällets insatser.
Rådet får infordra yttranden och upplysningar från kommunstyrelsen, beredningar och anställda, om det behövs för att rådet ska kunna fullgöra sina uppgifter.
Sammansättning
Rådet består av tre ledamöter samt en representant från varje lokal Ungdomsorganisation, som är verksam i kommunen.
Kommunstyrelsen utser en ledamot ur vardera utskotten. Respektive Ungdomsorganisation utser en ledamot.
Ledamöterna väljs för varje mandatperiod. Kommunstyrelsen påkallar val av ledamöter från Ungdomsorganisationen.
Ordföranden utses av kommunstyrelsen och vise ordförande av rådet. Val ska äga rum under januari månad året efter då allmänna val ägt rum.
Sammanträden
Rådet sammanträder på dag och tid som rådet bestämmer och enligt upprättad sammanträdesplan.
Ordföranden ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträdena. Kallelsen ska innehålla uppgifter om tid och plats för sammanträdet. Den bör på lämpligt sätt överlämnas helst fjorton(14) dagar före sammanträdet till varje ledamot. Kallelsen bör åtföljas av föredragningslista. Ordföranden bestämmer i vilken utsträckning handlingar som tillhör ett ärende på föredragningslistan ska bifogas kallelsen. I undantag får kallelse ske på annat sätt.
Kilometerersättning utgår till tjänstgörande ledamot av Ungdomsorganisation.  

3 kommentarer

  1. Sylvia H.

    Skulle det inte vara bättre om även ordföranden utses av rådet, så att det är verkligen ungdomarnas val? Det vore bättre för gruppbildnigen tycker jag.
    I stort en bra början.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.