Egons blogg

Frågor.

 

Jag tycker att kommunmedborgarna borde få bättre information om vad som händer i vår kommun. Som fritidspolitiker får jag många frågor av medborgare, som jag har svårt att svara på, då det saknas information. Jag gör så gott jag kan och nu hoppas jag på hjälp av den som känner sig manad att svara.

Frågor jag fått av kommunmedborgare:

Måste man vara aktivt förtroendevald för att få veta något om hur exempelvis budgetprocessen fortskrider? Vilka besparingsförslag ligger i luften? Hur ser budgeten ut för respektive förvaltning? Klarar man utlagda ramar osv

Ska vi i byarna rökas ut helt med tvångsprivatisering av vatten- och avloppsanläggningar?? Är det över huvud taget möjligt enligt lagen om allmän VA-anläggning?

Hur ser antalet Säboplatser ut i förhållande till antalet invånare 80+ i Åsele samt närliggande kommuner?

Beslut i KSAU, nämnder och KS refereras aldrig i lokalpressen. Då har man möjlighet att som utanförstående att följa vad som händer på det kommunala planet. Här i Åsele råder ”tystnadens kultur”, där allt ska vara så hemligt som möjligt? Lokalpressen skriver inget. Fattas det inga beslut eller? Vi måste bryta denna informationskultur och informera medborgarna om vad som diskuteras och beslutas.

Som avslutning så verkar det som en förhastad åtgärd att lägga ned Säboboendet   Duvan i Fredrika med tanke på det behov som finns i den bygden. Men det är klart om det är som socialekonomen anser att försämrar man äldreomsorgen tillräckligt mycket så att de äldre som behöver Säboplats tvingas flytta från kommunen så försvinner behovet. Detta gynnar inte befolkningsutvecklingen i kommunen.

Detta är texter jag fått på mail eller fått muntliga frågor och synpunkter på, som jag här återger. Befolkningsutvecklingen är vår största utmaning. Hur länge ska vi ha en politik som påskyndar utflyttningen?

 

3 kommentarer

  1. Sylvia Samuelsson

    Ser fram emot en informationsplats på asele.se , vår kommuns hemsida och informationsplats. Det är inte min uppgift och allra minst min skyldighet som fritidspolitiker och bloggare att sakligt informera mina läsare. Som bloggare vill jag vara fri att uttrycka tankar och ide’er utifrån beslut och förslag. En informationsplats på asele.se är mindre kostsam jämfört helsides annonser i ÅseleNytt. Vi måste ta tystnadens kultur på allvar och se till att saklig information kommer fram till kommunmedborgarna.

  2. Thord

    Men Egon Du och två från S sitter ju i den grupp som alla frågor som behandlas politiskt i Åsele kommun. Och protokollen läggs ut på kommunens hemsida.

  3. Leif Terleskog

    Är det så Thord menar att den politiska majoriteten i Åsele kommun ska kommunicera sina idéer och beslut? Ingen av de 14 i (S) som var med och fattade det för kommunen så ödesdigra beslutet har någon förmåga att möta sina väljare, eller kritiker för den delen, och prata mun till mun utan istället hänvisas till att läsa ”protokoll”. Där står för övrigt inget om de bakomliggande skälen eller åsikterna som ligger till grund för fattade beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.