Egons blogg

Kniven.

 

På den här tiden, när jag gick i skolan, var det inte samma regler som i dag. Att vi barn hade kniv på oss, var inget ovanligt. Vi fick tidigt lära oss att kniven var ett viktigt verktyg att lära sig använda rätt. De flesta vuxna män hade kniven på sig sju dagar i veckan. Hur kniven kan vara avgörande för liv eller död finns det många historier om. Han som föll ned i en vak och inte tog sig upp, stampade sin kniv genom jackarmen och ned i isen, så att han hängde kvar på iskanten, när krafterna var slut. Han blev räddad.

Sixten Danielsson från Söråsele, körde timmer från Sängsjön och ned till Stamsjön. Han var sist kvar i skogen och skulle koppla ihop två doningar fullastade med timmer. Han hade trädd en kedja från den främre doningen och igenom ”axarn” på den bakre doningen och skulle säkra den. (Axan är där man fäster skacklarna i en timmerdoning). Han hade långfingret igenom kedjelänken då hästen steg fram ett steg. Sixtens finger klämdes fast mot axarn och han stod mellan två fullastade timmerdoningar.

Att få hästen att backa var omöjligt. Sixten satt ohjälpligt fast och han var ensam kvar i skogen. Det skulle gå lång tid innan någon saknade honom. Han var blöt av svett och började frysa. Att få loss fingret var omöjligt och hästen började bli orolig och rycka i lasset. Sixten var rädd att han skulle svimma av smärtan som spred sig i hans kropp och frysa ihjäl. Det var minus 25 grader.

Nu fattade han ett radikalt beslut. Han tog fram sin kniv och skar av fingret. Stoppade handen i snön för att stoppa blodflödet. Sedan körde han ned lasset och fick hjälp till sjukhuset. Jag kände Sixten och har fått historien av de som var med den här vintern.

Kniven i skolan kunde också ställa till problem. Det var en av pojkarna som hade fått en ny kniv, som var gjord av en känd knivtillverkare. En vanlig Morakniv var den kniv, som var vanlig bland oss barn. Det här hände när vi gick i trean.

Min kompis Håkan, ville titta på den fina kniven. Han tog den i handen och stampade in den i ett träd. Håkan hade blöta vantar på sig och handen halkade över hela knivbladet och han skar sig i alla fingrar. Senorna gick av i några fingrar och blodet sprutade rakt upp när han höll ut handen. Alla blev rädda och sprang efter fröken som hjälpte Håkan till sjukstugan, där hans fingrar blev sydda. Vi andra blev försiktigare med knivarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.