Egons blogg

Kultur, lyx eller en tillväxtfaktor?

 

Kultur kommer från latinets cultura som betyder ungefär ’bearbetning’, ’odling’ och ’bildning’. Begreppet har fått en väldigt vid betydelse och avser i vid bemärkelse all mänsklig aktivitet. Kultur har dock främst två betydelser; andlig (konstnärlig) odling eller socialt överförda levnadsmönster; i vardagligt tal är den första betydelsen den vanligare. Inom kulturgeografi används den bredare betydelsen som all mänsklig aktivitet.

Det humanistiska och konstnärligt orienterade kulturbegreppet kallas även för det kvalitativa kulturbegreppet. Kultur i den här meningen kommer närmast frasen ”andlig odling”. Kulturbegreppet i den här betydelsen avser särskilt kvalitetsorienterade uttryck av underhållning och konstnärligt relaterat skapande och visst filosoferande. Begreppet har en betydelse som ligger nära konstarterna: det håller sig nära vissa genrer av kulturellt skapande; främst litteratur, konst, musik, scenkonst, och film men även formgivning och arkitektur. I begreppet kulturpolitik avses kultur enbart i humanistisk betydelse. Så långt enligt Wikipedia.

Hur ser vi på den konstnärliga kulturen? Ska alla människor ha rätt till kultur? Är kultur en lyx, till för endast de rika? Ja, frågor och tyckanden kring detta är många. Kultur i olika former, har funnits i årtusenden, både för fattiga och rika. Att kulturen varit en tillväxtfaktor finns det många belägg för. Det går inte att avfärda kulturen i ett samhälle, med moteveringen att man inte har råd. Man måste satsa på kultur, även när det går tungt i ekonomin. Det stimulerar folket och skapar ny kraft att gå vidare i kärva tider.

Man kan ställa sig frågan, varför länder som är i krig, ser till att soldaterna får underhållning av toppartister. Krigförande länder kan knappast ståta med en god ekonomi, men man prioriterar kulturen för att man vet att den har en positiv inverkan på människan.
Det måste skapas möjlighet för skolan och föreningslivet, att erbjuda alla barn möjlighet att prova på att utöva någon form av kultur. Det kan bli just det, som blir en tillväxt i en liten inlandskommun.
Nu får ni spåna vidare själva, på vilka effekter detta kan ge i samhället. Jag är nyfiken på era svar.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.