Egons blogg

Framtiden?

 

Årets Åselegala avslutades med en av de värsta stormarna i Åseles historia. Kullblåst skog i alla väderstreck. Strömlöst i hela Åsele kommun under ett antal timmar. Strömmen saknas fortfarande i många kommundelar. Vi som har Åsele Kraft som elleverantör, får vid en sådan händelse, se vilken fördel det är att ha ett lokalt företag med personal på orten som leverantör. Duktig personal och ett välorganiserat tillvägagångssätt är det som gav oss strömmen ganska snabbt trots rådande förhållanden. Bra jobbat Åsele Kraft.

Jag har funderat lite kring de lokala företagen och gjort några reflektioner efter helgens gala. En av pristagarna var inflyttad från Italien och två från Sverige, som sett möjligheterna med att bo i Åsele. Sedan var det ungdomar med rötter i Åsele, som också ser möjligheterna att utvecklas i sin hembygd. Tanken går vidare och jag gör en liten återblick på företagen vi har i Åsele. Det är många som har trott på sin hembygd och lyckats bra i sitt företagande, men aldrig fått något pris. Hur skulle Åsele se ut, om dessa företag inte startats i Åsele?

Många av dessa företag står inför en generationsväxling och hur fixar vi det? Det har blivit stora värden upparbetade i företagen, men hur får vi fram pengar till nya ägare, då det inte går att låna i bank. Ett företag som fick en bra lösning var Norrstrands Maskin. Det var Karl-Gustav Johansson som började sälja skogsmaskiner och fick sin bror att starta en verkstad för att serva maskinerna. Det utvecklades till en mycket framgångsrik verkstad med många anställda. När det var dags för en generationsväxling, köpte Ponsse företaget, då man såg värdet i företagets kunnande och goda rykte.
Företaget drivs vidare i Åsele.  Det är ju inte bara pengar som ska fram. Det viktigaste är att de nya ägarna driver företagen vidare i Åsele och inte flyttar till annan ort.

Vill man leva och bo bra, ska man bo i Åsele. Här finns alla möjligheter, för den som vill något med sitt liv.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.