Egons blogg

Fullmäktige, behövs det?

 

Hur ska vi komma fram till, att vi tillsammans med majoriteten, diskuterar oss fram till besluten? Som det är nu, är det stort sett tjänstemännens förslag, som majoriteten röstar igenom. Oppositionen kommer med förslag och synpunkter i kommunfullmäktige, men ingen av majoriteten har en fråga eller en synpunkt. Det finns inga alternativ, som majoriteten tycker är värt att diskutera. Hur kan det vara så? Det är till och med felaktigheter i texten till budgeten, som vi påvisar, men majoriteten röstar igenom även den. Är det dags att skrota politikerna och lämna över helt till tjänstemännen?

På en enkel fråga, som var ställd av Brage Sundberg, kom ett långt och utsvävande svar av kommunalrådet. Frågan gällde om kommunen hade tankar på att öppna upp mottagning av flyktingar. Svaret som gavs rörde sig bland föreningslivet i Åsele, upphandling av ny entreprenör för ensamkommande barn. I det sammanhanget menade kommunalrådet att ”nuvarande entreprenör förhalade upphandlingsprocessen, genom att besvära sig över upphandlingen”. Är detta ett sätt att öka relationerna mellan kommun och näringsliv?

Att i fullmäktige uttrycka sig på det viset, kan lätt tolkas att man struntar i demokratin. Det är ett lagligt skydd för alla medborgare, även företagare, att besvära sig över beslut man tycker är fel. Man kan inte påstå att det är att förhala.
Det måste bli ett bättre språkbruk i fullmäktige, ingen ska behöva känna sig rädd att bli hånad eller smutskastad, om man skulle råka säga något.

2 kommentarer

  1. Sven-Gunnar Håkansson

    Varje kommun har sin egen politiska kultur. Det kan jag konstatera efter att ha haft kontakt med med Säter, Lycksele, Hedemora och Åsele kommun som förtroendevald eller kommuninvånare. Åsele avviker från de tre andra kommunerna med en majoritet som verkar helt styrd av tjänstemännen och som saknar intresse av att lyssna på vad oppositionen har att säga. Det beror givetvis på de lokala företrädarna för Socialdemokraterna. Mitt intryck från de andra kommunerna är att Socialdemokraterna har kunniga och vältaliga representanter där det inte är enbart S-kommunalrådet som för diskussionen från deras sida. Viljan att förankra den politik som förs i en kommun avgörs av den interna partikultur som finns och här i Åsele har tydligen Socialdemokraterna fastnat i någon form av historisk låsning där partiet ser sig som de naturliga makthavarna och alla andra ska böja rygg för dessa.

    Kommunfullmäktige får i ett sådant system endast en roll för att befästa den styrande majoriteten och sedan detta fastställts efter allmänna val så kan man ha ett budgetfullmäktige varje år där Socialdemokraterna röstar igenom sin tjänstemannabudget. Den diskussion som förts om fullmäktigeberedningar, när nämnderna togs bort, kan läggas på hyllan eftersom Socialdemokraterna stuntar blankt i vad som sker i fullmäktige.
    Sven-Gunnar Håkansson

  2. Christer Hedman

    Jag vill börja med att säga att det hedrar Egon som politiker att prestigelöst kunna ändra ståndpunkt när han får ny information.
    Vad gäller företaget som ”förhalar” processen, det är alltså Åsele Gård AB, så påstår jag att det är ren desinformation och historieförvanskning. Verkligheten är den att Åsele Gård begärde överprövning av upphandling och domstolen beviljade. När kommunen fick beskedet påbörjades en skriftväxling utan like, om de accepterat och låtit domstolen döma så hade det här varit klart för länge sedan. Till saken hör också att det är den som begär överprövning som har utredningsansvar och varje gång kommunen skrivit något finner vi bara mer och mer fel. Jag kan trots allt förstå ledande politikers inställning- vi är besvärliga och krångliga

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.