Egons blogg

Spara eller utveckla?

 

Varför uppstår vinster i välfärden? Vem väljer privata alternativ, om de inte är bra? Saknar pensionärer förmågan att göra bedömningen, av den service de får?  Är det en tjänsteman på kommunen, som vet och avgör bäst, pensionärers behov? Ja frågorna är många för pensionärer och något svar kommer inte. Jag anser att pensionärer är diskriminerade på många sätt.

Varför inför inte alla kommuner LOV-lagen, lagen om vårdval, du väljer själv vilken utförare du vill ha. I Åsele kommun, har vi alldeles för höga timkostnader, för att vi ska kunna införa LOV. Kan inte kommunerna konkurera på den öppna marknaden, för att man har för dyra timkostnader, skapas vinstutrymme för den företagare, som är effektivare än kommunen.

Hur många av de som bestämmer vilken mat pensionärerna ska äta, skulle köpa den mat som Sveriges kommuner och landsting  erbjuder sina gamla, till sina egna familjer? Vilken matservering skulle komma på idén, att servera liknande mat som ”dagens”, på sina serveringar? Knappast någon. Vi måste ta ansvar för våra gamla och servera mat av betydligt bättre kvalité och göra måltiden till dagens höjdpunkt.

Det senaste jag hört om hemsjukvården, är också en sak som visar pensionärernas värde. En person, boende i Fredrika, som beviljas hemsjukvård och ringer det telefonnummer han ska ringa, när han behöver hjälp och får till svar: ”att hjälpen inte kan komma, för det KAN hända en olycka i Åsele och då saknas personal till akutbilen”. Han får själv försöka ta sig till sjukstugan i Åsele. Vi får hoppas att denna händelse blir anmäld. Betalar vi Lanstinget för denna tjänst, måste det fungera, annars behöver vi inte akutbilen.

Ett värde, som pensionärerna inte har tappat, är sitt röstvärde. Det är val i år och nu finns möjlighet att få en förändring. Jag tror att det är ca 30% pensionärer i Åsele och det kan vara avgörande för att det ska kunna förbättras för pensionärerna.  Pengarna finns, det är bara hur man använder pengarna och det kan vara avgörande, för en värdig ålderdom för många.

”Det är ingen konst att bli gammal. Konsten är att vara gammal” av Johann Wolfgang Goethe.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.