Egons blogg

Invigningen?

 

Jag var närvarande i Umeå, när kulturhuvudstadsåret invigdes och måste säga att det inte var publikvänligt. Det var bara vi som stod längst fram som kunde se vad som hände nere på isen. Detta arrangemang, visar än en gång hur lite man bryr sig om inlandet. PR-mässigt ute i Europa är samernas kultur mycket intressant. Hela invigningen kretsade kring den samiska kulturen. Det har de styrande i Umeå vett att använda sig av, till sin fördel. Men hur mycket bryr de sig om inlandet?

I sitt invigningstal talade Mari-Louise Rönnmark om det fantastiska Lanskapet och nämnde det vid två tillfällen. Jag fick intrycket av att hon talade om Landskapet Västerbotten. Varför nämnde hon inte Länet Västerbotten? Är det så, att man inte bryr sig om, att länet består av två Landskap eller saknar man kunskap om det? De flesta samerna bor i Lappland och Umeå ligger inte i Lappland. Det är väl inte så, att hon vill få resten av värden att tro, att Umeå ligger i Lappland?

Jag är ingen motståndare till kulturen och det var av den anledningen jag åkte till Umeå för att få uppleva detta. Lördagskvällens invigning var ett bra artistiskt arrangemang om man känner till den samiska kulturen och kan följa berättelsen, men publikvänlig var den inte. De flesta såg och hörde ingenting. 22 millioner kostade helgen eller en ambulans i Åsele i 8 år.  Det största utbytet av helgens Umeåbesök var ”Gammlia” och utställningen med Sune Jonssons bilder.

2 kommentarer

  1. Margareta Johansson

    HUR HADE MAN TÄNKT. Det var den vanligaste kommentaren av Umeås egen befolkning som jag hörde efter invigningen. ”Det bor inte bara samer”, ”såg, hörde och förstod väldigt lite”, ”var inte meningen att vem som helst skulle förstå” och ”vad ska européerna tro om oss” det var också uttalanden som hördes. Själv stod jag som vilken Umeåbo som helst och såg på invigningen. Efteråt så kändes det mest frustrerande då man inte förstod vad man tänkt från arrangörerna, angående att visa hela länets kultur för hela Europa. Kändes inte som en vy över Västerbottens Län.

  2. Ola Wikström

    Politiker i Lappland slå vakt om landskapets storhet och reklamvärde! Både i Sverige och internationellt är Lappland och dess geografiska läge mera känt bland gemene man i andra länder än vad Sverige är. Sveriges geografiska läge förväxlas ofta med Schweiz. Många svenskar och personer från andra länder har ingen aning var Västerbotten ligger. Men om du säger att Västerbotten gränsar i väst till Svenska Lappland så kan många fler placera landskapet Västerbotten på värdskartan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.