Egons blogg

Ombudgetering?

 

Åseborg heter vårt äldreboende i Åsele och det består av flera huskroppar. Bofinken, Svalan, Fyrklövern, Gullvivan och Vindskupan heter de olika avdelningarna. Utöver dessa har vi Tallmon, som är vårt modernaste demensboende, samt Duvan i Fredrika. För tungt vårdkrävande patienter, hyr vi en avdelning på Åsele sjukstuga, som heter Stugan. Ombyggnationer har genomförts av Vindskupan och pågår i Svalan, som kommer att slutföras under våren. Ombyggnation av Bofinken är inte påbörjat, utan måste först projekteras. Dessa åtgärder finns med i investeringsbudget för 2013.

Oppositionen anser att förutsättningarna har förändrats väsentligt, sedan beslutet att bygga om Bofinken till vårdboenden fattades 2012. De gamla minskar i antal och vi kommer att behöva mindre vårdplatser. Majoriteten har för avsikt att tömma Tallmon, ett modernt demensboende. Vad gör vi med det huset, blir det föremål för rivning?

Åsele kommun har ett hyresavtal med Landstinget fram till 2017 gällande sjukstugans kök, samt vårdavdelningen Stugan. Vad händer när vi flyttat alla gamla till Åseborg? Säger vi upp hyresavtalet med landstinget? Köket går i dag med minus och kan åter tanken på ett centralkök bli aktuellt? Placerar vi det på skolan eller Åseborg?

När all äldrevård är centraliserad och köket flyttat till en byggnad ägd av kommunen, har vi hjälpt landstinget att avveckla Åsele sjukstuga. Det finns ingen anledning för landstinget, att driva den vidare, när stora delar av huset blir tomt. Det blir som i Dorotea med sjukstugan på ett äldreboende.  

Vi har tillräckligt med vårdplatser i vår kommun. Det som saknas är trygghetsboenden. Vi har inga sådana i Åsele. Att använda Bofinken till det, är en billig och bra lösning. Majoritetens förslag är en investering på 15-20 miljoner för att bygga om Bofinken till vårdplatser. Eller kan det vara ett sätt, för att hjälpa landstinget lägga ned sjukstugan i Åsele?

Anpassningsrådet och pensionärsrådet är två råd som bildats i samband med den nya politiska organisationen. Det ska vara remissinstans för byggfrågor liknande Bofinken. Oppositionen ville att råden skulle få uttala sig i frågan, genom att återremittera den. Ett sätt att få medborgarna och brukarna, att tycka till i denna fråga. Vid röstningen av återremissen, röstade två förespråkare för att folket ska få tycka till, emot oss och ville inte att råden skulle få uttala sig.

”Besluta aldrig utan att ge befolkningen möjlighet att yttra sig”. Känns det igen?

En kommentar

  1. Max Lundahl

    Varför lägga så mycket pengar på utbyggnad när lokaler redan finns ? Det är nog som Egon säger att det finns en dold agenda här !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.