Egons blogg

Någon Annan?

 

Detta är en komentar till socialdemokraterna i Åseles VK- blogg 14/5.

Den fantasilöse ser bara en väg ut ur ett problem. Socialdemokraterna har bara ett mantra och det är att spara. Dra in tjänster och lägga ned verksamheter, det är lösningen för framtiden. Att öka inkomsterna eller använda de pengar vi har, på rätt sätt, verkar vara ett okänt begrepp. Det kan finnas två förklaringar till detta: man vill inte förstå eller också förstår man inte alls. Då man inte tycks förstå, vilka den enade opposition är i Åsele är, kan man fundera över vilket alternativ, som är aktuellt.

Att centralisera har sina fördelar om det behövs, men det löser inte det problem vi har i Åsele. Här vet alla politiska partier om det verkliga problemet, där S haft ansvaret och det löses inte genom en centralisering. Vi har redan i dag de säbo-platser vi behöver och bygger vi om Bofinken, så skapas flera platser, vilket betyder att vi måste tömma andra boenden. Vi har beskrivit detta i vårt förslag och förväntar oss att få siffror framtagna av en kommunal tjänsteman.  Nog om detta.

Att ha förtroende för kommunens tjänstemän, innebär inte att de är dessa som ska styra kommunen. En duktig målare, behöver inte kunna driva företag, för att få en anställning. Han behöver bara veta vad som ska målas och vilken kulör. Det är samma med en kommunal tjänsteman, hon/han behöver inte vara en samhällsbyggare för att få en anställning. De ska bara arbeta efter de mål och riktlinjer politiken lägger fast, men har vi sådana riktlinjer i Åsele? Att som politiker, se att övertid och timmersättningar skenar iväg, utan att lyfta frågan, är omdömeslöst. Det är politiken som är ansvarig för ekonomin och ingen annan.  Att luta sig bakåt och säga” vi litar på tjänstemännen”, är åter ett sätt att få någon att skylla på och slippa ta eget ansvar.

För att friska upp minnet lite, vill jag påminna om våra synpunkter om förändringen av Fredrika skola. Där avfärdade socialdemokraterna våra argument med att det bara var ”skrämskott”, men hur blev det? Femton arbetsplatser flyttade från Fredrika och med dem 35 personer. Socialdemokraterna vågade inte ens åka till Fredrika och träffa företagarna, när de var inbjudna.

Detta fenomen verkar genomsyra det socialdemokratiska partiet i Åsele. Oppositionen hade inbjudit kommunala tjänstemän till ett offentligt möte kring ombyggnaden av Bofinken. Tjänstemännen ställde upp och skulle komma, men dagen efter, fick de ge återbud om att delta och hänvisade till att de hade blivit förbjudna att delta. Av vem? Här litade man tydligen inte på tjänstemännen.

Att ha en blogg där det inte finns någon ansvarig för innehållet, verkar också fegt. Om det är ingen som undertecknar bloggen, så går det alltid att skylla på ”någon annan”. Det har hänt tidigare med bloggar i dessa kretsar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.