Egons blogg

Den viktigaste frågan, för Åseles framtid.

 

Det finns bara en fråga som är viktig för Åsele och det är att stoppa befolkningsutvecklingen. Till år 2030 ska vi ha vänt befolkningstrenden. Alla andra frågor är att betrakta som delmål. Det måste fattas beslut, som lämnar positiva spår i samhället och påverkar utvecklingen i rätt riktning. Vi kan inte fortsätta med beslut, som endast ser till budgetresultat och inte till samhällsutvecklingen.

För Åsele kommun är Åselepartiets uppfattning att arbetet för framtiden bör inriktas på kvalitet istället för kvantitet. Vi ska satsa på fortsatt hög kvalitet i våra kommunala verksamheter och andra aktiviteter i kommunen. Vi ska i mån av resurser vara angelägna om att vara i framkant i utvecklingen inom olika områden. Vi ska främja god miljö, god utbildning, god vård mm och överhuvudtaget vara en kommun där det är trivsamt att bo och verka. Med det goda exemplet följer ofta efterföljare.

Därför ska vi lyfta fram det vi är bra på, samt det som är unikt i vår omgivning och använda detta på ett positivt sätt. Med detta följer, tror vi, att människor som söker livskvalitet på en liten ort kommer att söka sig till oss och därmed att vi kan med inflyttning bromsa den minskning av befolkningen som vi levt med en längre tid. Detta kräver engagerade människor och attityder bland dessa att både tillåtas lyckas och tillåtas misslyckas.

Den viktigaste resursen för att utveckla Åsele, är kommunmedborgarna. Där måste politiken skapa kanaler, för att enkelt ta till vara deras synpunkter och förslag. Det gamla systemet fungerar tyvärr inte, det krävs en anpassning, till det som medborgarna känner bekvämt.

Att utveckla dialogen med medborgarna i kommunen, med en utökad demokratiprocess såväl i samband med fullmäktiges möten, som genom användande av ny teknik. Fullmäktiges möten, ska sändas via kabel-TV och skulle kunna utvecklas med ”hearings” i samband med mötena i speciella frågeställningar och/eller med speciella förtroendevalda, i utvalda frågor. Den nya tekniken skulle kunna utvecklas, så att enkla rådgivande ”folkomröstningar” skulle kunna genomföras i Åsele kommuns portal.

”Glädjen är som ett ljus – om du tänder det för andra, faller dess sken tillbaka på dig själv.” av Jane Austen.

En kommentar

  1. Christien

    Stämmer Egon, jag kommer ihåg, att vi gick ”starta eget” kurs och vi var på kommunfullmäktige, då ville vi säger nåt och vi blev på ett väldigt otrevlig sett tillbakavisad att vi hade ingenting där att säger eftersom vi var inte med i kommunfullmäktiga… jag blev väldigt upprörd då kan jag säger…
    Sen det andra vad du säger angående inflyttningen till kommunen, då kanske ni måste ta ställning till att reservera pengar till det också. Om man inte investera då få man ingen resultat heller. Man kan inte bespara sig fram till förbättringen eller till en bra framtid. Man måste visa framtidstro och måste också villig att satsa på den. På många olika sett tycker jag… Jag trivs otroligt mycket med att bo i Åsele, men vi måste få övertyga andra också om det. Och som du säger, quote Jane Austen, om man skiner, då sprider man det glädja ljuset med sig <3 kram till dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.