Ekergårds mat & biologi

Jobcoaching, inspiration, survivorship basis

Jag tycker mig se att denna blogg får mer interaktioner när jag kriterar samhället. Detta inlägg är inte ett sådant inlägg. Detta är försiktig kritik mot en person, eller snarare en ide, i ett sammanhang där samhället ändå har fungerat bra för mig. Som arbetssökande har jag precis börjat på  ett jobcoach-företag. Hittills har jag ett bra intryck av deras verksamhet, förutom att de lade ut följande video i undervisningsmaterialet.

 

 

I videon pratar Raymond Ahlgren om en amerikansk skådespelare (för att vara onödigt rädd för “spoilers” nämner jag inga namn) som mot alla odds lyckades med sin dröm. Därför anser Raymond att man ska följa sitt hjärta. Problemet är, Raymond Ahlgren, att det finns en väldigt basal invändning, nämligen survivorship basis. Vi hör bara om de som lyckas. De som misslyckas med att följa sin dröm berättar aldrig sin historia. Antalet människor i världen som vill bli Hollywoodskådespelare är säkert upp i ett sjusiffrigt nummer (om inte högre). Den förkrossande majoriteten som misslyckas kommer aldrig ha en stor plattform att berätta sin historia.

Många, kanske de flesta, gånger uttrycket “survivorship basis” används handlar det om allvarligare frågor. T.ex. den amerikanska journalisten George Prochnik skrev att han, som har judisk bakgrund, när han växte upp hörde många historier om människor som blev mirakulösa räddade från förintelsen. En dag förstod han att anledningen till att han hört sådana historier var att de som inte varit med om mirakel, inte längre fanns och inte kunde berätta. Och, okej, detta är bara en 5 minuter och 20 sekunder lång video. Det känns ändå som om Ahlgren kunde ha nämnt “survivorship basis”. Det är ett så välkänt fenomen att han förefaller lat och slarvig när han inte nämner det. Om du ska prata in en video om att följa sin dröm, kanske du inte ska ta ett extremfall som en Hollywoodskådespelare. Och du kanske ska påpeka att det inte fungerar för alla.

Förresten jag har skrivit om ämnet förut, för nu nästan fyra år sedan. Eftersom jag är så speciell var mitt exempel ingen vanlig kändis, utan en youtubevideo med en kvinna från Filippinerna. Hon sa att hon var kvinna från ett fattigt land, men ändå lyckades med att följa sin dröm och hon hade titeln “rymd entreprenör”.: Titlar och problemet med att följa sina drömmar.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.