Ekergårds mat & biologi

Greta Thunberg

Det vara inte förren i början av månaden jag lärde mig att den unga klimatakitvisten Greta Thunberg är diagnostiserad med asperger syndrom. Det är frestande att skriva om det. Att koppla samman klimatångest och asperger. Av egen erfarenhet vet jag att saker i världen och samhälllet kan utlösa ångest, ångest som skulle kunna inspirera aktivism. Man vill till och med nämna Temple Grandins TED-talk från början av 10-talet, med rubriken The world needs all kinds of minds, “Världen behöver alla typer av sinnen“. Ett föredrag där Gardin säger att om det inte hade funnits autistiska hade vi suttit kvar framför lägerelden. På stenåldern behövde samhället personer som kunde nörda ner sig i utvecklingen av nya pilspetsar och nya synålar. Idag behöver vi personer som kan nörda ner sig i klimataktivism, alternativa engergikällor, koldioxidlagring* och i värsta fall andra former av klimatkontroll, som att blockera solstrålar med svaveldioxid. De sista exemplenarna återkopplar till vad jag skrivit om vetenskap och autism.

Ps. Visst det är lite speciellt att skriva om en specifik person som jag inte känner. Det är osannolikt att Greta Thunberg skulle läsa detta, men om det händer hoppas jag det inte påverkar henne det minsta.

* Ett ämne jag berörde i mitt inlägg om mossbräke.

2 kommentarer

  1. Helena Nilsson Springare

    Hej! Har du någon gång sett serien ”atypical”? Om killen Sam som har AS?

    Hans kompis säger vid ett tillfälle att det är människor med autism som är de ”normala” eftersom de ser världen precis så som den är.. hur logiskt som helst ju 🙂 hoppas allt är bra med dig! Tack för ännu ett bra inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.