Ekergårds mat & biologi

Bioteknik i mina texter : namnlöst dikt + recept GMO kaffe

Följande är ett annorlunda inlägg. Först en av två texter (den andra kommer troligen att vara med i Kulturverkets projekt Drömpartiet) jag skrev, inspirerad av bioteknik och konst, på Skurups folkhögskola nu i sommar. Sedan ett utdrag ur mitt romanmanus som jag jobbade på när jag tog kursen Textlabbet på Bona folkhögskola.

Spoken word:

Som medelålders man
tror jag
att världen går under med mig

Apokalyptisk väder och åldrande
Men en sång går:
Dessa är dagar av mirakel och underverk
Och gråt inte, baby, gråt inte

10-talet började med
att forskare i
Research triangle park
North Carolina
döpte en ormbunke efter Lady Gaga

10-talet slutade med
att en före detta NASA anställd
på en scen
ändrade sitt arvsanlag
injektion
DIY crispr myostatin knockout
(För den som inte pratar bioteknik
det jag nyss sa var intressant)

Visste du
att forskarna
i Research triangle park
tror en annan ormbunke kan kyla världen

att forskarna använder data från Kina
och inspiration från Sverige
värden kommer nära

Visste du
att ex-NASA-killen tror
ändrat arvsanlag ger
livskvalitet och evig ungdom?

Två exempel
från tiden av underverk
Jag tror inte ett ord
Men någon annan gör det

Med små bokstäver. Jag säger inte att videon är bra. Men jag hade gett mig själv en deadline och låt oss låtsas att det är 2011 och vilken amatör helst kan nå rockstjärna-status på Youtube 🙂

Recept GMO-kaffe med kultiverat getsmör

Anledningen till att jag skrev följande är att precis vad som står längst ner. Gilla det eller inte, förr eller senare kommer någon att göra något i still med följande. Förövrigt, om någon skulle inspireras av följande kan jag inte ta något ansvar.

För några år sedan fick en kille i Silicon Valley mediauppmärksamhet genom att blanda smör i sitt kaffe och kalla det för “bulletproof coffee”. Samer och tornedalingar har ju alltid kunnat toppa det genom att server kaffe med renkött och/eller kaffeost. Andra toppar det genom att blanda parkinsonmedicin i kaffet. De tror att parkinsonmedicin, precis som koffein, hjälper dig att prestera mentalt. M.a.o. hjärndoping.

Recept:

Du behöver :
GMO maskroskaffe (se recept).
1 liter getmjölk
1 msk yoghurt
1 påse, traditionellt gjord av getskinn.
1 snöre för att hänga upp påsen i ett träd, tvättlina eller dylikt.
1 g Aniracetam
Ev. salt

Steg 1. Tillsätt yoghurt till mjölken och låt den stå varmt under 24 timmar. Häll över mjölken till påsen. Använd snöret för att häng upp påsen och gunga fram och tillbaka tills mjölkfettet skilts från vätskan. Du har nu kultiverat smör och kärnmjölk. Använd kärnmjölken som degvätska till ditt nästa bak och förklara för dina gäster att kärnmjölken naturligt denaturerar gluten i mjölet, eftersom den är sur (varför skulle vi vänta på denatureringen som sker i ugnen och i magsäcken). Tvätta smöret i en bunke med vatten för att få ut den sista mjölken. Salta smöret om du så önskar.

Steg 2. Brygg en kopp kaffe. Tillsätt aniracetam samt en till två matskedar kultiverat getsmör. Drick och invänta effekten av koffein, fet och parkinsonmedicin.

Recept II Närodlat kaffe.
Väldigt förenklat, i verkligheten behövs betydligt mer arbete. Obs. jag förutsätter att du har kontaktat berörda myndigheter (plural, för beroende på var du bor är det mer än en) och har alla aktuella tillstånd för tillverkning av GMO-organismer.

Du behöver:

Maskrosor
Rekombinant DNA
Petridish
Agar
Murashige & Skoog ”Plant growth medium”
Bakterien Agrobacterium tumefaciens.
Kaffekvarn

1. Ta reda på vilka olika enzymer som behövs för biosyntes av koffein.
2. Beställ en plasmid med gener för att tillverka enzymer till biosyntes av koffein (plus promoter och terminator, behövs för att starta och avsluta avläsning av gener), samt en socker tolerans marker. Om ni kan rekombinera DNA kan ni göra detta steg själva med restriktionas och lingas enzymer.
4. Tillsätt plasmiderna till en kultur med a. tumefaciens-bakterier och ge kulturen en elstöt. Chocken hjälper plasmiden att ta sig in i bakterierna.
5. Infektera en kultur med celler från maskrosor med a. tumefaciens. Bakterierna kommer att föra in generna för biosyntes av koffein i växtcellerna.
6. Odla växtcellerna i Murashige & Skoog medium med en sockerart som växten i vanliga fall inte tål. Detta kommer att sortera bort de celler som inte har tagit upp plasmiden med generna för koffein tillverkning och sockertolerans. Gro maskrosor från cellkulturerna. Hoppas att maskrosorna tillverkar koffein. Samla in maskrosrötterna och rosta dem i ugnen. Mal rötterna i kaffekvarnen. Brygg “kaffe” på roten. Ni har nu en mörk, koffeinhaltig dryck som inte tär på jordens resurser och som du vet säkert inte är plockad av barnslavar.

Ni kommer att gå på minor, det kommer att ta längre tid än ni tror, ni kommer antagligen att ge upp. Det sagt förr eller senare kommer ett team att ta fram en gröda i stil med ovanstående.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.