Ekergårds mat & biologi

Perfect day glass : mejeriglass för veganer

I vanliga fall uppdaterar jag på måndagar. Jag var bara tvungen att dela detta. Har svensk media skrivit om Perfect day glass än? Perfect Day food, tillverkar vegan-glass genom att förra in gener för mjölkprotein i mikrober, mata mikroberna med socker och sedan skörda just mjölkprotein. Mjölkprotein framtagna utan att en ko har varit inblandad, som sedan här används till glasstillverkning.


Video (på engelska) med Unnatural vegan, som tidigare inspirerade mig att skriva om kosttillskott.

På hemsidan skriver Perfect day food att det är modern teknik. Men egentligen är det väl samma teknik som man har använt sedan 80-talet för att tillverka läkemedel som insulin, tillväxthormon, Tumor necrosis factor … Alla tillverkas av bakterien e coli med lite extra främmande DNA*. Jag är inte helt säker på hur det sistnämnda fungerar men det är kul att säga: ”tumor necrosis factor”. Poängen är att det är beprövad teknik. Och på samma sätt som dessa läkemedel är säkrare och billigare än äldre motsvarigheter**, är mjölkprotein odlat av mikroorganismer rimligtvis klimatvänligare än de som kommer från kor. Plus då att det är ”cruelty free”.

Avslutningsvis, på tal om att det är beprövad teknik. Det är inte första gången denna teknik används i livsmedel. Om du de senaste decennierna har ätit ost i USA eller Kanada var osten troligen gjord med löpe, tillverkad på samma sätt. Inte från en ko, utan från en mikroorganism som matats med socker och producerar ett protein som koagulerar osten.

* Teknik känd som rekombinerat DNA, hybrid-dna, chimera-DNA, transgenetik, jepp, det verkar som om forskarna hade svårt att välja namn.
** Tidigare användes t.ex. insulin från grisar, något som man kan vara allergisk mot.

En kommentar

  1. Pingback: Genteknik åt folket : ”urban agriculture tomatoes” | Ekergårds mat & biologi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.