Ekergårds fisk och grönt

När företag vill bota bakfylla med genetic engineered probiotic

Är det möjligt att svensk media inte är speciellt intresserade på konsumtionsprodukter utvecklade med bioteknik? Jag har tidigare nämnt Perfect day glass, glass på mjölkprotein från mikroorganismer inte från en ko. En snabb nyhetssökning online hittade bara ett par svenska artiklar som nämnde företaget och då bara i förbifarten i artiklar om växtbaserad mjölk. Nu undrar jag om media har uppmärksammat företaget Zbiotics? Ett företag bakom bakterier modifierade till att framställa acetaldehyddehydrogenas, enzymet som bryter ner acetaldehyd (etanal) till etansyra (ättiksyra).

Alkohol och kemi

Okej, jag förklarar lite bakvänt. Ändan jag ska börja i, är som framgår av rubriken, vanlig alkohol, etanol. Etanol bryts i kroppen ner i två steg till etansyra. Först från etanol till acetaldehyd, sedan från acetaldehyd till etansyra. Den kemiska formeln är CH3CH2OH -> CH3CHO -> CH3COOH*. Om du inte gillar formler kan jag istället posta en gratis bild från pexels, på temat kemi.

close up of drinking glass

Photo by Pixabay on Pexels.com

I båda stegen har kroppen hjälp av enzymer. Acetaldehyd är giftigare än etanol och molekylen orsakar många bakfyllesymtom. Att så snabbt som möjligt bryta ner acetaldehyd skulle i teorin motverka bakfylla. Därmed tror företaget Zbiotic att kapslar med bakterier som tillverkar enzymer med detta långa namn: acetaldehyddehydrogenas, hjälper dig dagen efter kvällen före. Om det fungerar eller inte ska jag låta vara osagt. Jag rapporterar bara, fast jag skulle själv inte ta kosttillskottet och inte bara för att jag inte behöver en bot mot bakfylla för min livskvalitet.

* Kemikunniga läsare ser direkt att det behövs lite extra molekyler i formeln. Ge dig en klapp på ryggen om du såg det. 🙂 Jag var själv nära att missa det. Jag har kvar misstaget för att hålla det så enkelt som möjligt. Biokemi är sällan enkelt.