Ekergårds fisk och grönt

Pepparrotsträden Elizabeth och Freeman

Jag borde nog skriva lite om min erfarenhet att odla pepparrotsträd/moringa. Sommaren 2019 hade jag ~ 20 plantor jag hade drivit upp från frön. Nu är det bara två kvar. Fröna grodde, löv sprack upp men förr eller senare började bladen vissna och falla av. En av plantorna växte i ren kokos, av övriga plantor hade jag hälften i vanlig blomjord och andra hälften i en blandning av blomjord, sand och kokosfibrer. Av dessa tjugotal plantor var det bara en som såg ut att trivas, bara en blev större än kring 15 cm. En tillfällighet eller ej, plantan som frodades var den som växte i ren kokos och vi kan kalla den plantan för Freeman. I desperation tog jag en planta som såg någorlunda okej ut (den växte i kokos, blomjord och sand-blandningen) och planterade om den i kokos, den plantan kan vi kalla Elizabeth*. Jag klippte bort vissna blad från Elizabeth och med glädje kan jag se att det nu kommer nya blad på Elizabeth.

När det gäller Freeman har jag ett självförvållat problem. När pepparrotsträdet Freeman var 60 cm hög gick jag för hårt fram, jag följde min impuls att ta fyra stycken sticklingar från den stackaren. Jag satte två av sticklingarna i kokos och de andra två i vatten. Ingen av sticklingarna överlevde och moderplantan Freeman började se risig ut. Eftersom det gick bra med Elizabeth bestämde jag mig för att klippa bort en ordentlig del av Freeman, bara lämna en lite pinne i krukan med kokos och hoppas rötterna innehåller tillräckligt med socker för att plantan ska bilda nya blad.

Förresten, på tal om sticklingar. I samband med detta hittade jag följande video (på engelska) där killen i videon verkar använda torkad vitmossa som medium för sticklingar. Om det inte hade varit vinter och snö på myrarna hade jag provat det. Inte för att jag tror det hade fungerat bättre, men det skulle vara kul att pröva.

Pepparrotsträdet Freeman, sommar 2019.

* Ett tag tänkte jag döpa dem till Swan och Fritz efter paret i Kim Stanley Robinsons 2312. Men återkommande läsare minns att Elizabeth Wurtzel (1967-2020) och Freeman Dyson (1923-2020), är de två kändisar vars död jag har uppmärksammat.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.