Ekergårds fisk och grönt

Två mer exempel på konsumtionsprodukter med genteknik

Något jag förvånas över att jag inte har skrivit om tidigare är detta, för åratal sedan dök upp i ett litet startup i mitt facebookflöde. Ett företag som nu verkar vara nerlagt men som hade namnet Ageria. De manipulerade mjölksyrabakterier till att producera organiska molekyler kallade SAM, s-adenosylmetionin. En metyltransporterare, om ni inte vill uppdatera era kunskaper om molekylärbiologi, är det egentligen bara två saker ni behöver veta om SAM. Ett, det säljs som kosttillskott och påstås hjälpa mot åldrandet. Två, det är en instabil molekyl. Just av de två anledningarna planerade de att ta fram mjölksyrabakterier som kan tillverka S-adenosylmetionin. Med levande bakterier som konstant producerar nya molekyler kommer det aldrig att bli brist på s-adenosylmetionin i yoghurten, hur instabil molekylen än är.

Och när jag ändå skriver om att använda genteknik för att ta fram molekyler till konsumenter. Kuba hoppas visst kunna producera sötningsmedel med fruktooligosackarider med den metoden: Cuba produce biotech sweetener. Fruktooligosackarider är då kostfibrer som smakar sött och som bryts ner av bakterier, vilket gör det till en prebiotika.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.