Ekergårds mat & biologi

Biosyntes av lyx och evig ungdom

Även om jag börja i en helt annan ända tänkte jag här beröra ämnet tryffelolja. Jag vill minnas att det finns studier som visar att en diet med ett lågt innehåll av aminosyran metionin förlänger maximal livslängd. Det gäller i alla fall om du är en bananfluga. När det kommer till enkla organismer som rundmaskar och bananflugor finns det många metoder att förlänga livslängden. Det är intressant för de som forskar på att bota åldrandet. Frågan är hur överförbara det är till människor? Förövrigt, jag har inte följt med i den senaste forskningen. Dieter med lågt innehåll av metionin har säkerligen testats på andra försöksdjur. Med det faktumet i bakhuvudet, här är ett foto av mig (med medelåldersskavanker, för de har ännu inte botat åldrandet) med en burk metionin-tabletter i en handen.

Om ovanstående om metionin stämmer, att dieter med låg halt av metionin förlänger livet, låter det märkligt att det säljs metionintabletter. Det känns i det närmaste självdestruktivt att ta det som kosttillskott (och vi kan nog alla tänka oss roligare sätt att vara självdestruktiv på). Åt andra sidan, teoretiskt kan det finnas fördelar med kosttillskottet. Wikipedia nämner bl.a. att aminosyran skulle kunna motverka grått hår. I alla fall måste det finnas de som tror metoinin har positiva effekter. Varför skulle det annars säljas?

Anledningen till att jag en gång i tiden köpte metionin-tabletter har att göra med hybris. Metionin är en aminosyra som innehåller svavel. Tryffelolja får sin smak från svavelföreningen 2,4-ditiapentan. Det faktumet gjorde att jag en sommar försökte läsa in mig på vilka enzymer som behövs för biosyntes av 2,4-ditiapentan från metionin. Det var en av mina idéer till C-avhandling på universitet. Som någon form av förberedelse köpte jag också metionin-tabletter. Min inspiration till det var helt enkelt att tryffel är dyrt och känns lyxigt, en ny metod att få fram smakämnet kan vara intressant. Redan på den tiden var det tal om att tillverka vanillin med mikrober hackade till att syntetisera ämnet. Jag tänkte mig mikrober hackade till att tillverka tryffelolja.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.