Ekergårds mat & biologi

Om stadodling, konfliktmineraler med alliteration

Ni vet, i skolan lär man sig att isländsk lyrik från medeltiden använder ord som börjar på samma bokstav. Det finns ett ord för det, som inte jag kan uttala: “alliteration”. När jag förra sommaren skrev sådan dikter fick jag fram formuleringar som “Isländska igelkottar imponerar inte på inlandsbor”, samt en dikt som nämner “kvinna från Kongo-Kinshasa”. Jag är involverad i stadsodlingen på Ålidhem. En deltagare som jag aldrig pratat med och bara sett tre gånger, är just en kvinna från Kongo-Kinshasa och hon borde väl inte ta illa vid sig om jag nämner det faktumet. När jag var i där senast såg jag henne, kvinnan från Kongo-Kinshasa, med sin smartphone. Ingenting konstigt med någon som använder en smartphone, det kan dock vara en påminnelse om att enheten du läser detta på har en del av Kongo-Kinshasa i sig. Det är en formulering som jag tog från den belgiska journalisten David Van Reybrouck. Våra telefoner och plattor är tillverkade med mineraler som finns i kongolesisk malm. Ofta så kallade konfliktmineraler.

Det är faktiskt något jag lärde mig mer om under min nuvarande arbetsträning på Umeå Biotech incubator. Här har jag två andra alliterationer, fast bara på engelska. Först hållbarhet, hållbart för ”Planet, People, Profit”. Om du vill driva ett Life science företag hållbart, är konfliktmineraler från Kongo-Kinshasa en av många saker du måste tänka på. Sedan, i samma sammanhang lärde jag mig att också konfliktmineraler är en alliteration på engelska: Tungsten, Tantalum, Tin, and Gold, eller ”3TG”. På svenska wolfram, tantalit, tenn och guld (de två första mineralerna upptäckta i Sverige på 1700-talet).

Förresten, när jag växte upp sas det ofta att Buzz Aldrin var bortglömd, trotts att han var andra mannen på månen. Det var som om han var känd för att vara bortglömd. Är det andra Kongokriget – som beroende på definition fortfarande pågår- känt för att vara bortglömt? Det skrevs då och då att det andra Kongokriget var det blodigaste kriget sedan 1945, men hela tiden låg i medieskugga för krigen i Kosovo, Afghanistan, Irak …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.