Ekergårds fisk och grönt

Mogna gröna tomater, med kemi

För över tusen år sedan, visste kineserna att omogna päron blir mogna om du bränner rökelser i samma rum som de omogna päronen. I år lärde jag mig om hur du mognar omogna tomater enligt samma princip. För några år sedan försökte jag mogna gröna tomater genom att ha de liggande på fönsterbrädan, i solen. Det fungerade inte. Det jag gjorde i år – och eftersom jag inte kände till detta förrän i år, tänker jag anta att detta kan vara en nyhet även för andra – var att jag i en plastpåse lade en grön bifftomat från min pallkrageodling, tillsammans med ett svensk äpple från ICA. Då mognade tomaten på några dygn.

I både det kinesisk tricket med rökelser och “vår” metod med äpple utsätts den omogna frukten för gasen eten. I alla kolväten som bildas när du bränner rökelser ingår eten och även en hel del frukter avger eten. Saker är den att gasen här fungerar som ett växthormon. Eten signalerar till frukten att den ska mognas.

Jag är långt från säker, citera mig inte på detta, men jag har läst en förklaring till att eten mognar frukt och att frukter avger eten. Det skulle bero på att det synkroniserar mognaden av frukten. Genom att en frukt avger eten och att gasen får andra frukter att mogna, mognar alla frukter i ett träd, eller kanske till och med ett större område samtidigt. Därmed lockar de mycket effektivt till sig fruktätare, t.ex. en björn, som sedan sprider fröna i frukten. Ett äppelträd där samtliga frukter är röda, syns bättre, är mer lockande, än ett träd där bara någon enstaka frukt är röd.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.