Ekergårds mat & biologi

Sticklingar av Ice cream bean : Vertikal odling

Förra sommaren köpte jag exemplar av det tropiska trädet vid namn Ice cream bean (Inga edulis). Det är ett träd inom ärtfamiljen, som ursprungligen kommer från Amazonas och du kan hitta personer på youtube som smakar på frukten och hävdar att den faktiskt påminner om vaniljglass*. Varför argumentera mot det?

Denna jul, när plantorna hade fått växa till sig ett bra tag, tog jag sticklingar av träden.

Det är mycket ”man tager vad man haver” filosofi i min metod för att ta sticklingar. Vad jag hade hemma var kokosbriketter och perklit, samt plastlådor. Så varför inte sätta varje stickling i var sin kokosbrikett, ställa de på lådans botten, varpå jag hällde i min återstående perklit i lådan för att den ska avge fukt, ge lite stadga, med mera. Sedan placerade jag lådan i en hylla under en växtlampa. Det fungerade.🙂

Mellan fyra till fem veckor senare började jag undan för undan plantera om sticklingarna i krukor med vanlig blomjord. Visst funderade jag på att experimentera mera med odlingsmedium. Inte bara använda blomjord. Fast så blev det inte. Det sagt, nu ser min ”vertikala odling” ut såhär. I bilden syns lite bladgrönsaker men alla övriga, mer eller mindre fina, plantor i krukor är ice cream beans.

Ice cream bean

 

* Till skillnad från ”chocolate pudding fruit”, som enligt samma Youtube-kanaler inte smakar som chokladpudding.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.