Ekergårds fisk och grönt

Hasselnötter, hügel, vår kollektiva kreativitet

En sak med internet, det påminner dig att alla idéer har tänkts förut. Du ska inte tro du är den första som har haft, vad du trodde var, en originell tanke. Allt har tänkts förut. T.ex. jag läste faktiskt aldrig Harry Potter, men efter att ha sett tatueringar av Londons skyline, tog jag det i huvudet något steg längre och tänkte: “Det finns väl ändå ingen som har tatuerat Hogwarts skyline?” Svaret är, jo det är klart det finns.

(Jag fick ovanstående autocomplete i Google, dock inte med Ecosia.)

 

Senaste gången jag upplevde fenomenet hade att göra med något jag skrivit om tidigare, nämligen hügelkultur. Metoden då du bygger en kulle av trä, som du täcker med kompost, jord, sand, gräsklipp … vad som finns tillgängligt och du tycker passar. Sedan är det bara att börja odla (med den stora sökmotorn hittar man lätt videos på svenska om tekniken). Träet i kullen bryts långsamt ner, frigör näring och bildar jord. Min ide var att odla hassel på en sådan hög. Genom att bygga upp en kulle med sluttning i söderläge, samt ett vindskydd i form av stängsel eller dylikt, skulle man få ett bra mikroklimat, något som kan komma bra till pass. Nåja, precis som när det gäller Hogwarts-tatueringar visade det sig att andra hade tänkte samma sak som jag tidigare. En sökning med orden ”hügel” och ”hazel”, visade just det. Andra har redan gjort det. Bra ide eller inte, jag kan hur som helst inte påstå jag var den första som hade idén. Sedan, om man ska odla träd på kullen, måste man ta i ganska ordentligt, tänker jag mig. Träd tar större plats än morötter. Till en kulle med area 20*5 m, och en höjd på 2.5 m skulle det gå åt 125 m³*. Det är en hel del virke till en upphöjd för kanske 6-8 hasselbuskar. Plus kostnader för eventuella jord och jordförbättringsmedel och låt oss inte glömma att hasselbuskarna också kostar.

 

Hügelkultur. Bild: Wikimedia. 

*M.a.o. jag tänker mig en kulle i form av – vad vi i skolan kallade – ett prisma, för att repetera grundskolematte, ett rätblock hade blivit det dubbla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.