Ekergårds fisk och grönt

Mal, märkligt & matfisk

En enda gång har jag, i en fiskdisk här i staden, sett de afrikanska fiskarna niltilapia och clariasmal till försäljning. Det anmärkningsvärda är att de var svenskodlade. Jo att föda upp afrikanska fiskar i detta land, i denna frusna norden, behöver inte vara så märkligt, som det låter. Eller ska vi säga inte behöver vara så upp åt väggarna som det låter? Saken är väl att fisken föds upp i RAS, ”recirculating aquaculture system”, inomhus. Fiskodling har både globalt och här ökat så mycket att kuster och vattendrag så att säga håller på att ta slut. Ett sätt att öka produktioen är att flytta fiskodlingar långt ut i haven. En annan lösning är att odla fisken på land, inomhus. Som jag förstår är det ungefär så här, om du i RAS-system vill odla t.ex. abborre eller gös trivs de också i varmt vatten, så då kanske du lika gärna kan föda upp dessa afrikanska fiskar som växer mycket snabbare än abborre och gös. Därmed inte sagt att jag är hundra procent säker på att afrikanska fiskar på land är framtiden för den “blåa näringen”, vattenbruk.

Jag har faktiskt ett eget foto på clarias i ett akvarium, men det blev så dåligt att jag istället kan posta en bild från wikimedia.

För övrigt om just clarias-malen. Detta är Norrland, om vi ska äta afrikansk mal ska vi då äta den som clarias-palt? Eftersom mal är “catfish” på engelska och palt antagligen kan översättas med “dumplings” sökte jag på “catfish dumplings”, jag hittade bara ett recept och det var med jäst deg, något som jag antar man inte kan ha i en norrländsk palt?

 

Bild från sidan i länken.

Etiketter:

En kommentar

  1. Pingback: Try not to get fired the first day on the cucumber farm | Ekergårds fisk och grönt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.