Biogas en viktig del av framtiden

När lösningarna för att minska utsläppen av växthusgaser ska arbetas fram är det lätt att titta på ett problem isänder. Klimatfrågan sträcker sig över alla delar av samhället, så det är naturligt att behöva strukturera upp det. Transporter för sig, jordbruk för sig, industri för sig osv.

Men vi får inte missa de lösningar som kan ligga mitt emellan några sektorer. Biogas är en sådan. Genom att producera biogas för fordon kan vi minska utsläppen av metan från tex avloppsslam, dynga från jordbruk och matavfall från hushållen, få bra gödsel för odling och få ett biodrivmedel som kan ersätta fossil energi i transportsektorn.

Det händer mycket inom transportsektorn. Biogasen bör vara en självklar del av de framtida lösningarna.

5 kommentarer

  1. Petter

    Det kommer nog i framtiden att vara lite olika bränsle, men politikerna ska nog skynda lite långsamt så det inte blir som med E85. Vem kom med den korkade iden om att göra bränsle på mat ?? Varför lyssnade inte politikerna på oss som är i branschen och jobbar med drivmedel, undrar vad detta fantasiprojekt kostade`?? Sen vem ersätter dieselbilsägarna som för bara 3 år sen tom fick reducerad skatt för de köpte som de trodde en miljöbil och nu kommer att vara värdelös. Kör själv Dieselbil med 75 % förnyelsebart bränsle iblandat ,är detta miljöbil ?? Inte enligt en ledande MP politiker i Umeå,va menar ni då är miljöbil ?? Bilen drar totalt 0,47 L/mil varav detta bara är 25 % diesel. Allt vad gäller miljön idag är bara en total röra där alla tycker och tror. Elbilar vore ju bäst men batterierna är ju pest,konfliktmetaller som inte kommer att räcka,skitig brytning av dessa metaller.Infrastrukturen för laddning måste till. Är ju inte bara att stoppa i sladden ,ledningar måste man byta för arean på dessa kommer att bli för klen. Skulle vi byta ut alla bilar mot elbilar över en natt skulle bara ca 4% av alla bilar kunna laddas samtidigt för att inte överbelasta nätet. Varför hör vi inget om detta i politiken.

  2. Petter

    Vi som hoppas på denna lösning och tror på den ser med tillförsikt på framtiden. Många litar inte på Rossi men bevisen hopar sig att lösningen är nära.Tyvärr styrs mycket av oljelobbyn .Inom 3 år tror jag och många med mig på Kall Fusion ,gått om bränsle inget avfall ingen strålning.
    Det är alldeles för intressant för att som politikerna bara negligera detta, kommer de att lyckas är problemet löst för framtiden. Demonstrationen i Sthlm den 24 nov visar att detta är en styrbar och effektiv utrustning.

    http://e-catworld.com/2017/12/01/rossis-e-cat-and-big-oil-mason-ainsworth/

    https://gradientitemporali.wordpress.com/2017/11/30/e-cat-qx-a-paradigm-change/

  3. Biogasbilen

    Om nu Biogas är framtiden….borde inte UMEÅ skaffa en tankstation för biogas. I Sundsvall, Skellefteå, och Luleå finns det redan.

    Läst en artikel om Umeå och biogas, de trodde det skulle bli en fluga. 10 år senare verkan trenden sitta i.

    • Petter

      Detta är nog inte framtiden men definitivt en DEL av framtiden, tillsammans med elbilen,bränslecellsbilen,metanolbilen och svartlutsbilen. Och säkert några till

      • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

        Absolut. Hela paletten kommer säkerligen behövas. Drivmedel efter behov. I det läge vi befinner oss nu är det viktigt att inte stänga dörren om något. Varför jag lyfter fram biogasen är för att den även bidrar till en lösning på ett annat problem, metanläckage, och därmed har dubbel nytta. Samtidigt diskuteras den inte så mycket, särskilt inte i norra Sverige. Här behövs insatser för utbyggnad av produktion och distribution av biogas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.