Trähus – bra för klimatet och härliga att vistas i

Att bygga i trä är bra av flera anledningar. Dels kan trä med dagens teknik ersätta betong i mycket stor utsträckning. Betong har mycket höga utsläpp av växthusgaser* dels  så är trä ett material som bidrar till ett bra inomhusklimat, som människor helt enkelt mår bra av att vistas i.

Vi i Miljöpartiet vill förstärka arbetet för att öka trähusbyggandet och anta ett nationellt mål på att hälften av alla flerbostadshus byggs i trästomme 2025.

Det finns idag fantastiska byggprojekt med stor andel trä. Men inom byggindustrin är gapet mellan den lilla andelen pilotprojekt som byggs riktigt hållbart och den riktigt stora andelen som byggs ”konventionellt” mycket stort. Det behövs därför tydlig politik som skapar incitament för att lärdomarna från pilotprojekten blir norm inom det konventionella byggandet.

I Västerbotten har vi flera företag som ligger i framkant när det gäller träbyggande. Framtidens företag i ett hållbart samhälle finns här! Skogsindustrin som bidrar till materialen till träbyggandet finns också här. Ett mål om att hälften av alla flerbostadshus byggs i trästomme stärker dessa företag och visar tydlig riktning mot en hållbar framtid. Och vem är inte sugen på att bo eller jobba i vackra moderna trähus?

 

* Betong tillverkas av bland annat cement som produceras från kalksten som dels bildar koldioxid när den upphettas och dels används idag fossil energi när den ska tillverkas. Svensk cementindustri har som mål att gå över till förnybar energi på längre sikt. Men koldioxidutsläppen från själva kalkstenen kan de inte komma åt på annat sätt än med CCS-teknik (fånga in koldioxiden och stoppa ner den i berggrunden, en underutvecklad teknik som dessutom idag används för att utvinna ytterligare olja från berggrunden). När man sedan tillverkar betong av cement och stenkross används idag främst fossil energi för att värma ballasten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.