Mina svar #pldebatt

I kvällens Agenda var det partiledardebatt. Några ämnen var utvalda. Ägnar dagens blogg åt att säga några ord om varje ämne.

Välfärd och jobb

Sverige ska ha stabila sociala skyddsnät, tillgänglig högkvalitativ vård och en skola där alla barn blir sedda och får förutsättningar att utvecklas utifrån sina behov.

Detta är viktigt och värt att vi finansierar gemensamt. Kvalitén i välfärden ska inte offras för skattesänkningar.

Småföretagare bör få bättre förutsättningar. Man ska kunna vara sjuk och föräldraledig oavsett om man är egenföretagare eller anställd. Våra system är idag uppbyggda som om alla jobbade 8-17 fem dagar i veckan. Men så ser inte verkligheten ut. Man kanske jobbar deltid, har en firma som man gör något med eller pluggar vid sidan av. Sociala skyddsnätet ska funka väl oavsett.

Lag och ordning

Alla är överens om att det behövs fler poliser. Men det bredare perspektivet saknas.

Straff vid brott har tre syften: att avskräcka från brott och straffa en skyldig, att skydda människor från någon som kan utgöra fara för andra,  samt att rehabilitera personen till att inte återfalla i kriminalitet eller göra samma brott igen. Misslyckas vi på den sista punkten så behöver poliser och hela rättsväsendet lägga stora resurser på att hantera samma personer om och om igen. Därför behöver vi stärka den ”rehabiliterande” delen i rättssystemet.

För flera viktiga offentliga jobb, som polis, sjukvård, skola så har det sedan lång tid tillbaka skurits ner på personer som jobbar med olika stödjande uppgifter, det kan vara administrativ personal, organisatoriska uppgifter, kommunikativa uppgifter m.m. detta måste upphöra. Det finns flera jobb som kan göras av personer med annan eller kortare utbildning, som skulle ge dem som är utbildade till poliser, läkare eller lärare bättre arbetsmiljö och mer tid att göra det de är bäst på. Det skulle göra att fler vill börja med yrket och stanna i det. Det skulle också höja den totala kvaliteten i dessa viktiga verksamheter.

Migration

Alla människor är lika värda. I en situation när de 65 miljoner människor på flykt idag, väntas öka till 200 miljoner 2050 så behöver vi bygga upp robusta system för flyktingmottagande, migration och etablering. Att stänga dörren löser inga problem. Det riskerar dock att bygga upp en internationell säkerhetspolitik krutdurk. Dessutom så behöver Sverige fler människor för att fylla de behov vi har på arbetsmarknaden. Ett stabilt högt mottagande med god etablering är en vinst för individen, för svenska samhället och för det internationella säkerhetspolitiska läget.

Klimat och miljö

Debatten inleddes av en duell mellan Isabella Lövin (MP) och Liberalernas Jan Björklund ikväll. Och det blev solklart, Björklund vill inte göra ett skvatt för klimatet i Sverige. Under sitt inledande anförande hade han gott om tid och han nämnde inte ett enda klimatpolitiskt förslag. Han vill vänta på att EU ska enas om en koldioxidskatt och sedan vill han sitta och vänta på att ny teknik ska regna som manna från himlen. Klimatförändringen sker här och nu. Svenskars konsumtionsbaserade utsläpp är ca 11 ton koldioxidekvivalenter per person och år, varav drygt 3 ton är varje svensks andel av den offentliga konsumtionen. Detta måste ner till ca 1 ton. Så snart det bara går. Då måste vi planera samhället på ett nytt sätt, stötta teknikutveckling, bygga fossilfria transportlösningar, investera i förnybar energi, stödja industri i teknikutveckling, ge verktyg till offentlig sektor att upphandla mer klimatsmart… Det behövs kraftfull klimatpolitik på alla fronter. Liberalerna nämnde inte ett enda förslag.

Moderaternas Kristersson sa i debatten att laddstolpar och kliv inom svensk industri är viktigaste åtgärderna. Något som Miljöpartiet redan infört stöd för, genom industriklivet och klimatklivet. Industriklivet stödjer utveckling inom tung industri och har redan bidragit till att SSAB, LKAB och Vattenfall samarbetar för att utveckla teknik som gör att de kan använda vätgas istället för kol i stålindustrin, samt till att Cementa nu jobbar mot fossilfrihet. Klimatklivet medfinansierar investeringar som minskar utsläpp av växthusgaser som annars inte skulle vara ekonomiskt genomförbara, bland annat utbyggnad av laddinfrastruktur i hela landet.

KD:s Ebba nämnde att vi inte borde importera kött som producerats på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige. Det är helt sant och något som Miljöpartiet driver på för. Vi vill tex. inför skatt på ”fulkött”. Vilket innebär att kött som producerats på ett sådant sätt att man använder stora mängder antibiotika på friska djur får en skatt. Bra för svenska bönder och bra för att hejda antibiotikaresistensen.

Svenskarna listar klimatfrågan som det man oroar sig mest om i SOM-institutets mätningar. Det är en sorg att de andra partierna inte lyckas presentera vettigare förslag än dessa.

Det är NU vi måste ställa om. Klimatet kan inte vänta.

 

 

PS: Vill du kolla din egen klimatpåverkan går det att göra här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.