MP tar helhetsgrepp om järnvägen

Tågtrafiken är oerhört viktig för att vi ska få tillgängliga klimatsmarta transporter för både personer och gods i hela landet.

Järnvägsunderhållet har varit eftersatt. Därför har Miljöpartiet i regeringen denna mandatperioden återtagit kontrollen över järnvägsunderhållet. Regeringen har även ökat anslagen till kollektivtrafik i glesbygd och ökat järnvägsunderhållet med över 1,4 miljarder kronor per år under perioden 2016 – 2018.

Nästa mandatperiod vill vi ta fram en nationell tågförsörjningsplan som omfattar alla de tåglinjer som har betydelse för kommunikationssamband mellan landets olika delar. Det innebär att kollektivtrafiklagen behöver revideras och kompletteras med krav på en nationell långsiktig trafikförsörjningsplan.

Vi kommer även verka för att Sverige får en nationell godsstrategi som gynnar klimatsmarta transporter. Det behövs ett helhetsperspektiv som beaktar olika transportslag, olika drivmedel, möjligheter för överflyttning från tex. lastbil till tåg och sjöfart samt verksamheters olika transportbehov.

Järnvägen är en nationell infrastruktur som ska fungera väl, i hela landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.