Klimatkonsekvenser kräver klimatanpassning

Klimatförändringen sker här och nu. Länets lantbrukare vittnar om hur växtsäsongen förlängts de senaste decennierna och en del reaktiv klimatanpassning har gjorts i samhällen i länet när nya områden exempelvis har översvämmats.

För att få ett robust samhälle som är anpassat till det klimat vi kommer ha i slutet av detta sekel så behövs kunskap om vilka konsekvenserna kommer vara då. SMHI har idag i uppdrag att vara Kunskapscentrum för klimatanpassning, vilket Miljöpartiet i regering såg till blev ett permanent centrum 2016. SMHI har bland annat tagit fram kartunderlag för alla Sveriges län som visar scenarier för förändringar i skyfall, värmebölja, växtsäsong, medeltemperatur, snötäcke m.m. om vi hejdar klimatförändringen till en global medeltemperaturhöjning på 2 grader eller om vi fortsätter som nu och landar runt 4 grader till slutet av seklet.

När samhällsviktig infrastruktur som sjukhus, järnvägar, vägar för utryckningsfordon m.m. ska byggas så måste vi säkerställa att de inte utsätts för risker för ras och skred eller översvämningar. Därför är klimatanpassning oerhört viktigt. Klimatförändringen sätter oss i nya förutsättningar och då kan vi inte planera utifrån förutsättningar som rått hittills.

Miljöpartiet har i regering ökat stödet till klimatanpassning. Arbetet med kunskapshöjande och förebyggande insatser för att anpassa samhället till ett förändrat klimat fortsätter. Regeringen har beslutat om att höja anslaget för klimatanpassning och förebyggande insatser mot jordskred och andra naturolyckor. Satsningen möjliggör fler förebyggande åtgärder mot naturolyckor som förväntas öka i ett förändrat klimat.

Med anledning av klimatförändringen behöver lagstiftning ses över för att ge kommuner och andra aktörer bättre förutsättningar att proaktivt anpassa samhället till ett förändrat klimat. Därför vill vi i Miljöpartiet bland annat att plan- och bygglagen kompletteras så att möjlighet ges att fastställa krav i detaljplanen på säkerhetshöjande och skadeförebyggande åtgärder för att förhindra eller minska risken för översvämningar, ras, skred och erosion, genom att exempelvis använda funktionsbaserade krav. Plan- och bygglagen bör också kompletteras så att kommunen ges rätt att utföra åtgärder på annans mark som har stor betydelse för att skydda omgivande bebyggelse, samt krav på att alla kommuner ska ta fram klimatanpassningsplaner.

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Hej Petter,
      Ja, det är dags att fler ser sanningen i vitögat. Vågar lägga alla korten på bordet och se vilka utmaningar vi faktiskt står inför. Forskare efter forskare försöker lyfta detta. Hur enormt omfattande omvälvningar vi står inför pga klimatförändringen. Vi i Miljöpartiet ser sanningen i vitögat och följer forskningen på området och arbetar stenhårt för att vi ska få en politik som ser till att vi får en ”mjuklandning” som de talar om i artikeln.
      Det är så att det finns teknik, metoder, lösningar, idéer, samverkan osv. vi har verktygen för att snabbt ställa om samhället så att vi hejdar klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald. Men då krävs politiskt mod och visionen om att vi faktiskt kan få en fantastisk livskvalitet, vi kan forma ett annat samhälle, som är bättre, men det måste vara annorlunda. Business as usual är uteslutet om vi ska klara detta. Och att förlita sig till andra tekniker någonstans i framtiden som Allinaspartierna gör är ett strutsbeteende. De stoppar huvudet i sanden inför mänsklighetens kanske största utmaning istället för att ge förslag på hur vi ansvarsfullt kan leda omställningen i vårt land.

      klimatet kan inte vänta! Utmaningen är enorm, men agerar vi nu behöver det inte vara en uppoffring, vi kan få många andra positiva mervärden samtidigt som vi löser samtidens största utmaning – hejdar klimatförändringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.