Moderaternas motstånd till klimatpolitik – det är norrlandsfientligt

Klimatförändringen sker här och nu. Allianspartierna vill slå vakt om gammal teknik och gamla lösningar, samtidigt kommer konsekvenserna av klimatförändringen som ett brev på posten. Krafttag behöver tas nu för att bygga ett hållbart samhälle med livskvalitet för alla. Norrländska företag är precis som alla andra beroende av stabila ekosystem.

Moderaternas Edward Riedel hävdar att flygskatten skulle påverka näringslivet i norra Sverige. Men missar det faktum att flygskatten är en av flera insatser som Miljöpartiet gör, bland annat just för att skydda näringslivet mot klimatförändringens konsekvenser. Att betala några kronor extra per flygresa för att påminnas om att välja transportsätt med lägre klimatpåverkan när det är möjligt, är långt mycket billigare än att lägga om verksamheten pga konsekvenserna av en global uppvärmning långt över 2 grader.

I Norrland finns ett fantastiskt företagande. Skogsindustri, byggindustri, produktion av arbetsmaskiner och specialiserade underleverantörer, lantbruk, fiskodling, turismnäring, en hel uppsjö digitala företag och mycket mer. Företag som är helt beroende av goda förutsättningar att skörda skog, skörda foder till korna, av underleverantörer i andra mer klimatkänsliga länder, av ett vackert snötäcke om vintrarna, som allt påverkas av klimatförändringen.

Gång på gång har Moderaterna hävdat att flygskatt och koldioxidskatt på drivmedel är norrlandsfientligt, men de säger inte ett ord om syftet med dessa skatter – att hejda klimatförändringen. Miljöpartiet inför inte skatt på fossila drivmedel och flygresor för att det är kul, vi miljöpartister sitter i samma båt som alla andra när det gäller våra transporter. Men idag bidrar medelsvenskens konsumtion till 8 ton koldioxidutsläpp per år, puls 3 ton om vi fördelar offentlig sektors konsumtion. Vi behöver komma ner till ca 1 ton per person. Då kräver medborgarna att vi politiker också skapar förutsättningar för det.

Så, om Moderaterna inte vill göra något åt våra klimatutsläpp, då måste de också se oss alla i ögonen och säga att de struntar i konsekvenserna av klimatförändringen och förklara hur Moderaterna tänkt att svenska företag och medborgare ska anpassa sig till en global uppvärmning på långt över 2 grader. För konsekvenser kommer – även här i Norrland.

Vi i Miljöpartiet vill bygga en infrastruktur i Sverige så att vi kan röra oss snabbt och smidigt, i hela landet, utan att påverka klimatet. För det krävs tydlig riktning, långsiktiga spelregler – det som näringslivet efterfrågar – och stöd till innovationer och investeringar. Det har vi i Miljöpartiet visat att vi är beredda att leverera i regering och det kommer vi fortsätta göra om vi får fortsatt förtroende att leda landet mot en hållbar framtid med livskvalitet för alla.

Vi i Miljöpartiet har ett långsiktigt perspektiv och en positiv framtidsbild om Sveriges utveckling. Det tycks Moderaterna sakna. För en sak är säker, eftersom klimatförändringen redan satts i rullning så finns inte längre scenariot ”business as usual”, vägrar ni en aktiv klimatpolitik, då står ni med skägget i brevlådan när ni ska försöka förklara för medborgarna hur vi ska anpassa oss till de nya förutsättningarna.

Att införa en skatt på det enda transportslag som idag saknar det är ett steg mot en hållbar framtid– att blunda för klimatförändringen är norrlandsfientligt.

 

Elin Söderberg (MP)

Riksdagskandidat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.