Ny forskning varnar för snabbare havsnivåhöjning – höstens val avgörande för klimatpolitiken

I veckan kom nyheten om att havsnivån kan höjas mer än tidigare beräknats.

Isarna på Antarktis smälter allt snabbare och eftersom Antarktis är en kontinent med land under så leder smält is där (precis som på Grönland) till havsnivåhöjning. Till det tillkommer havsnivåhöjning pga termisk expansion (att varmare vatten tar större plats).

Vi är nu på väg mot en havsnivåhöjning på 1 meter till år 2070, vilket är ytterst allvarligt för kustnära städer och små ö-nationer.

Klimatförändringen sker här och nu. Vi kan använda omställningen till fossilfrihet som en språngbräda att forma en framtid att längta till. Ett hållbart samhälle, där vi mår bra, har mer tid för oss själva och varandra, får renare luft, närmre att lämna på förskolan och handla, skapar förutsättningar för enklare livspussel och mindre stress.

Miljöpartiet har i regering genomfört en rad klimatpolitiska reformer som lett till att vi idag rankas som det land i EU som har bäst klimatpolitik. Därför kommer jag göra allt för att Miljöpartiet ska få ett fortsatt starkt inflytande i svensk politik. Svenskt klimatledarskap visar vägen för andra länder vilket är oerhört viktigt för att vi på global nivå ska hejda klimatförändringen,

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. rundvikarn

    Personligen ser jag bara fördelar för mitt vidkommande om havsnivån höjs .
    En kompensation för landhöjningen vore inte dumt för den marina miljön , kanske återställs havsströmmarnas flöden ute i skärgården där jag har sommarstugan så att vattenkvaliteten förbättras och fisken letar sig tillbaka till de vikar där den fanns då jag var liten .

    Om Sverige upphörde att existera skulle världens utsläpp endast minska med EN PROMILLE , något att tänka på när du slår dig för bröstet .

    Ni gör livet surt för vanligt folk för att minska utsläppen med någon procent av denna promille .

    Vid valet i höst får ni se vad folk tycker …..

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Hej Rundvikarn,
      Här runt Bottenviken har vi fortfarande landhöjning som innebär att de tidigare beräknade havsnivåhöjningen till följd av klimatförändringen inte blir märkbar här. (Jag har inte sett nyare jämförelse utifrån bedömningar att havsnivåhöjningen kan gå snabbare en tidigare bedömts.) I södra Sverige blir konsekvenserna värre och i andra delar av världen blir de katastrofala.
      Det är härligt att höra om ditt intresse för den lokala miljön och fiskarna. Tyvärr ser läget ut så att klimatförändringen kommer påverka vår lokala flora och fauna rätt mycket. Du kan läsa mer om det här.

      Sverige är ett land med en liten befolkning globalt sett, vi har också goda förutsättningar för förnybar energiproduktion utifrån de förutsättningar naturen givit oss här. Vi är dock ett rikt land med en befolkning med stor konsumtion. Det går att se på vårt avtryck på världen från flera olika perspektiv. Att våra territoriella utsläpp utgör en väldigt liten andel av världens totala utsläpp eller att våra konsumtionsutsläpp per person är ungefär 10 ggr större än vad vårt utsläppsutrymme tillåter om vi ska klara Parisavtalet.

      Det vi vet är dock att Sveriges inflytande på andra länder är mycket större än vår storlek i världen. Många länder ser till oss för klimatledarskap. När EU-länder jämförs toppar Sverige listan med bäst klimatpolitik. När vi visar att vi kan leva gott, med hög livskvalitet och liten klimatpåverkan. Då ställer också andra länder om till fossilfrihet. Det är helt nödvändigt att vi har länder i världen som tävlar med varandra om att vara bäst när det gäller klimat. Om alla sitter och pekar på varandra – då kan vi vara helst säkra på att vi lämnar efter en sämre plats att bo på till våra barn och barnbarn.

      Klimatet kan inte vänta. Vi behöver mer smart klimatpolitik för att ställa om till ett fossilfritt och hållbart samhälle. Nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.