Vad vill partierna med EU:s migrationspolitik

Vi närmar oss valet och de partier som får bilda regering kommer också sända ministrar till EU:s ministerråd. Där avgörs mycket av Sveriges framtida politik i förhandlingar med andra EU-länder. Men det hörs ytterst lite om vad de andra partierna vill driva inom EU. Det är många viktiga beslut som står på agendan inom EU framöver.

När man nu inom EU diskuterat en gemensam migrationspolitik som innehåller ord som ”landstigningsplattformar” för flyktingar för att man inte vill använda begrepp som ”läger” på grund av Tysklands historia… ja, då är det dags för oss i Sverige att eftersöka mer nyhetsrapportering om utvecklingen i Europa. Om vi i Sverige kan lyfta fram våra positiva erfarenheter av ett stabilt högt mottagande av flyktingar, då kan vi genom gott exempel uppmuntra andra EU-länder att också bidra i det internationella arbetet att välkomna människor på flykt. Om vi alla skulle hjälpas åt så skulle så många människors liv kunna bli så ofantligt mycket bättre.

Idag lever över 68 miljoner människor på flykt i världen varav över 25 miljoner utanför sina hemländer. Det är framförallt utvecklingsländer som tagit emot flyktingar. (Turkiet, Uganda, Pakistan, Libanon och Iran har tagit emot flest. Att Turkiet har så många flyktingar är starkt beroende av den överenskommelse som EU gjort med Turkiet, att Turkiet ska hindra människor att resa vidare in i EU.) Vi i den rika delen av världen verkar tycka det är viktigare att slåss om vem som vill bygga högst murar. Det är fruktansvärt tragiskt. De globala orättvisorna är enorma och vi har alla en roll att spela. Jag vill se ett Sverige som är en konstruktiv kraft, som föregår med gott exempel med humanism och medmänsklighet. Ingen av oss har bestämt vart vi föddes. Vi är. Och vi är alla lika mycket värda och har samma mänskliga rättigheter.

Miljöpartiet kommer kämpa för ett solidariskt Europa där EU ska vara en konstruktiv kraft för vår omvärld.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.