Jordbruket behöver stärkas och klimatanpassas

Klimatförändringen skapar helt nya förutsättningar för jordbruket, livsmedelsproduktionen, i världen. Vi behöver en långsiktig politik för att säkerställa att vi har god tillgång till hälsosam, god mat som stärker biologisk mångfald och miljö.

Miljöpartiet vill se ett mål om en självförsörjningsgrad på 80 procent. Det skulle innebära att vi får en mer levande landsbygd, förbättrad livsmedelssäkerhet och en lägre klimat- och miljöpåverkan från vår matproduktion.

Den ekologiska produktionen har kommit långt i utvecklingen av robusta odlingsmetoder som inte är beroende av importerade insatsvaror. Att satsa på mer ekologisk jordbruksproduktion är en av flera pusselbitar i arbetet med att minska samhällets sårbarhet och uppnå en högre grad av självförsörjning på livsmedel. Vi i Miljöpartiet vill fördubbla nuvarande anslag för omställning till ekologisk produktion och satsa på rådgivning och kurser om ekologisk produktion på högskola och universitet.

Vi vill införa ett stöd i budgeten för utveckling och odling av proteingrödor i Sverige. Proteinfoder är i dag ofta sojabaserat och importerat, och riskerar att orsaka regnskogsskövling. Samtidigt konstaterar LRF att det finns potential för ökad odling av proteingrödor i Sverige. Denna potentialen bör tas tillvara.

Klimatförändringen förändrar riskerna för angrepp på grödor. Att använda kemiska bekämpningsmedel kan ha mycket allvarliga konsekvenser för människors hälsa och miljö. Miljöpartiet vill inrätta ett nationellt centrum för miljösmart växtskydd så att fler lantbrukare kan lämna användandet av farliga kemiska växtskyddsmedel bakom sig.

Vi vill också underlätta för handel med svenskt stallgödsel och skapa förutsättningar för fossilfria arbetsmaskiner och transporter inom jordbruket, genom att bland annat införa en bonus för inköp av biogastraktorer.

Klimatförändringen sker här och nu. Den leder till osäkrare väderförhållanden. Jordbruket är helt beroende av väder och vi människor är helt beroende av jordbruk för att få mat på bordet. Vi behöver en långsiktig politik för ett stärkt svenskt jordbruk som tar hänsyn till klimatförändringen, nu. Klimatet kan inte vänta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.