EU ett fredssamarbete

EU har sedan det bildades varit ett samarbete för fred och för att vi ska lära känna varandra och komma närmare varandra inom Europa. EU-politiken berör nu många områden och förutsättningarna inom Europa och vår omvärld har förändrats. Vikten av EU som fredssamarbete är dock fortfarande lika viktig och värdefull.

Vi gröna vill stärka och utveckla EU som fredsprojekt. Fredsarbetet behöver genomsyra hela EU:s verksamhet och vara starkt förankrat hos alla medlemsländer. Det innebär bland annat att EU-länderna behöver se över sin vapenexport. I regering drev Miljöpartiet förra mandatperioden igenom ett demokratikrav för Sveriges vapenexport och i Januariavtalet har vi slagit fast att stoppa Sveriges vapenexport till Jemenkrigets parter. Nu vill vi få igenom samma viktiga beslut i EU. Vi vill se ett slut på vapenexport till parter som deltar i krig och till regimer som förtrycker sin befolkning. I Europaparlamentet vill vi verka för ett EU som alltid sätter freden först.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Erik

    Med respekt för freden ser jag framförallt EU som ett handelsprojekt i världen. En marknad med ungefär 500 miljoner ”invånare” som får respekt mot Kina, USA, Indien och andra stora handelsområden. Det var ju inte så länge sedan som MP ville gå ur EU men som tur var kunde Maria Wetterstrand kunde flytta fokus på MP:arna. För ett lite land som Sverige är EU värdefullt och nyss kunde EU genom bland annat Cecilia Malmström teckna ett frihandelsavtal med japanerna.

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Ja, EU samordnar handelsavtal och där är det mycket viktigt att den gröna gruppen i EU-parlamentet är starka i och med att dessa handelsavtal påverkar enorma volymer och därför är det oerhört viktigt att arbeta för att dessa avtal bidrar till omställning till ekologisk och social hållbarhet.
      EU-samarbetet samordnar också många andra områden där internationella förhandlingar sker och där EU står sig starka i förhållande till exempelvis Kina, USA och Ryssland. Så EU är mycket mer än handelspolitik, både inom EU och i EU:s relationer till andra länder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.