Tågresandet ökar – flyget minskar

Omställningen börjar ta fart!

Tågresandet växer och växer. Snabbtågsresorna till och från Umeå ökade med 46% från 2016 till 2018 och nattågsresorna till och från Umeå ökade med 15 % 2017-2018. Igår kom så nya siffror för flyget. Flygresorna till och från Umeå för januari-februari i år var 7% färre än motsvarande period 2018. Mycket glädjande nyheter, särskilt med tanke på den undersökning som Umeå kommun gjort som visar att Umebornas största konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp är flygresorna. Bra jobbat alla klimathjältar som valt tåg istället för flyg!

Vi i Miljöpartiet bygger både Norrbotniabana och ordnar nattåg ut i Europa.

Och vi kommer fortsätta kämpa för att skapa förutsättningar för alla, i hela landet, att kunna transportera sig var de vill, när de vill – fossilfritt!

Klimatet kan inte vänta.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Fredrik Elgh

    Kloka ord, tycker även en Centerpartist! Tågreseökningen skulle dock vara än större om det var
    1. Många fler avgångar
    2. Fler vagnar, både sitt, ligg och sov.
    3. Bättre kvalité/fräschare/nyare – ffa ligg och sovvagnarna
    4. Hållbarare tåg som man kan lita på och
    5. Mycket vettigare priser

    Det tycker jag att vi ska kämpa för tillsammans!

  2. Anna

    Ja synd bara att restiden på exempelvis sträckan Stockholm – Sundsvall ökat typ 20 min sedan år 2003 samtidigt som restiden för bil minskat avsevärt pga mångmiljardinvesteringar i bilväg. Synd också att vi kan se dubbelspår Gävle – Sundsvall klart kanske tidigast 2050-2060 i nuvarande utbyggnadstakt. Synd också att staten satsar mindre än en procent av budgeten för transportinfra på cykel när andelen cykelresor är ca tio procent. Byggandet för bil fortsätter.

    Lokalt i Umeå fortsätter bilen att få ta en avsevärd stor plats i staden, inga nya bilfria gator men massor med nya bilparkeringsgarage. Cykelvägarna är vintertid fortfarande ofarbara i många delar av Umeå där det bor mycket folk, bilister tillåts fortfarande skapa en otrygg trafikmiljö för barn och unga som går och cyklar. Jag har då inte sett att Mp satt några tydliga konkreta krav mot S för att stödja dem i Umeå. ”Till och med” i Sthlm är ni tuffare och kommer med konkreta krav för exempelvis cykeltrafiken. I Umeå händer ingenting.

    Förslagsvis skulle ni kunna kräva dels att Upab börjar ta sitt uppdrag på allvar och lappa bilar som kör och parkerar olagligt kring skolor, gång och cykelvägar. Dels skulle ni kunna kräva att det vid väl använda övergångsställen, cykelpassager och cykelöverfarter byggs seriösa farthinder som gör det svårt eller omöjligt att köra för fort. Detta sker i andra städer. Ni kunde också kräva att fler cykelvägar till fler stadsdelar prioriteras mycket högre för vinterväghållning.

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Ja det finns mycket kvar att göra för att alla enkelt ska kunna resa hållbart och ha tillgång till förnybara drivmedel som passar sina förutsättningar.
      Tack för ditt engagemang!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.