Energy ConFusion i Skellefteå och opinionsundersökning

Ligger på nattåget mot Stockholm efter en lång och givande dag. Har varit på Energy ConFusion i Skellefteå och lyssnat till många bra presentationer och haft många intressanta samtal. Varmt tack till arrangörerna och alla jag träffade!

Jag tar med mig mycket, här kommer ett axplock:

– Silicon Valley satsar nu mer på resiliens och klimatanpassning, presentatören något oroad över om detta är ett tecken på känsla av hopplöshet att minska utsläppen att man nu går över till ”rädda det som räddas kan”

– Behov av metaller och Europas beroende av import, bör vi ta större ansvar att producera mer själva med mer hållbara metoder än de vi idag importerar från? Vi bör ju åtminstone ställa samma krav i handelsavtal när det gäller miljömässiga och arbetsmiljömässiga regler på import som vi har i EU.

– Batteridrivna kryssningsfartyg nu på marknaden. Sjöfarten i stort behov av omställning, entreprenören jag talade med föreslog snabb hybridisering och övergång till förnybara drivmedel (tex. batterier + vätgas eller LBG). Djupt problematiskt att det fortfarande säljs fossildrivna fartyg eftersom de har en livslängd på ca 40 år – dvs längre än när vi globalt ska ha nettonollutsläpp för att klara Parisavtalet.

– Utveckla affärsidéer som bidrar till att lösa de globala hållbarhetsmålen. Millenials vill investera i, jobba hos och konsumera från företag som bidrar till hållbar utveckling. Hållbarhet = konkurrenskraft.

Sedan några saker jag hört många gånger redan, tex. om övergången till sammanlänkade elsystem med smartgrids och procumenter (de som både producerar och köper el) samt om hur vi måste ställa om mobiliteten i städer, vi kan inte fortsätta sitta en person i en bil när städerna växer av så många skäl; klimat, luftkvalitet, trängsel och den markyta det tar i anspråk (orättvis ytfördelning).

 

Jag gläds åt all innovationskraft och alla företag i norra Sverige som på olika sätt bidrar till en hållbar utveckling och teknik som bidar till att hejda klimatförändringen och minska miljöproblemen.

Samtidigt konstaterar jag än en gång behovet av snabb storskalig samhällsomställning för att hejda klimatförändringen och forma ett hållbart samhälle med livskvalitet för människor. Och därmed behovet av långsiktigt, tydligt, handlingskraftigt politiskt ledarskap.

Blir därför glad att SCBs opinionsundersökning visar att Miljöpartiet växer samtidigt som vi tar ansvar i regering.

Mycket mer behöver göras, globalt, i EU och i Sverige. Jag kommer kämpa varje dag för en framtid att längta till. Klimatet kan inte vänta.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.