Preems utbyggnad är utsiktslös

Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Det är regeringens mål.

Sju av riksdagens åtta partier (alla utom SD) står bakom de nationella klimatmålet om att vi ska ha noll nettoutsläpp av växthusgaser 2045.

Vi har en klimatlag som förbinder regeringen och framtida regeringar att arbeta för att klimatmålen ska nås.

Sverige har ratificerat Parisavtalet.

Vi ser hur industrier, kommuner, företag, föreningar, familjer – ja alla delar av samhället på olika sätt arbetar för att hejda klimatförändringen, nya tekniker utvecklas, laddstolpar sätts upp, biogasanläggningar byggs, man testar elcykel istället för bil, second hand blir vanligare, fler smakar god vegetarisk mat, energieffektiviseringar görs, nya biodrivmedel produceras…

Det är mycket jobb som kvarstår, mycket behöver göras för att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.

De största punktutsläppen av växthusgaser i Sverige idag kommer från stålindustrin, cementindustrin och raffinaderier. Att försöka nå klimatmålen och samtidigt godkänna Preems utbyggnad, skulle innebära att metallindustrin och cementindustrin mer eller mindre behöver lägga ner för att lämna ”utsläppsutrymme” åt Preemraff. Det vore galenskap.

Såväl stål som koppar till elledningar behövs i det fossilfria välfärdssamhället. Cement är ett material med unika egenskaper, även om vi kraftigt ökar träbyggande så har cement en roll att spela i ett fossilfritt välfärdsland. Regeringen har infört industriklivet som nu hjälper stålindustrin att hitta sätt att producera stål utan kol och cementindustrin att bli fossilfri. Det som inte har en plats i ett fossilfritt välfärdssamhälle är fossil bensin och diesel.

Regeringen bör göra allt i sin makt för att stoppa Preemraffs utbyggnadsplaner.

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Petter

  Det är bra med nya lösningar men vad hjälper detta när det blir ca 2,5 ggr dyrare att producera . Kinna har för närvarande 970 nya kolkraftverk under uppbyggnad.Vi kommer då att exportera malmen till länder det är billigare att uppbearbeta malmen till stål. Hur löser vi detta, tullar eller ? Kineserna tar över mer och mer produktion, ofta där vi har regler för utsläpp som kostar .Detta skiter kineserna i, de har byggt upp några städer som de visar oss i väst men detta är bara ren reklam (jag har själv varit där). De andra industrier jag sett är katastrof ur miljö/klimatsynpunkt.Straff skatter på miljö/klimat som i Sverige går raka vägen in i statskassan typ plastkasseskatten gör ju inte värst mycke skillnad globalt.Kunde man istället öronmärka dessa pengar för att göra nåt åt de överfulla floderna på andra sidan jorden ,då köper jag skatten. Vill gärna ha ett svar på hur du tänker med importen av ” skitiga billighetsprodukter” .Världen blir inte renare av att flytta produktionen från sverige till andra länder. Eller är det ert samvete som lättas??

  • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

   Hej Petter, tack för dina relevanta frågor.
   1. Rörande frågan att det blir dyrare att producera klimatsmart, så stämmer detta å ena sidan ibland, å andra sidan kan flera lösningar kan har rätt korta payofftider (dvs. man tjänar in investeringen rätt fort). Sedan är det så, att huruvida något är dyrt eller billigt är relativt. Stödjer vi industrin att ställa om nu så slipper de köpa dyra utsläppsrätter sen. Huruvida något är dyrt/billigt kan också variera beroende på oljeprisets utveckling tex. Det viktiga här är tycker jag är, vad tycker vi att det får kosta samhället? Och min slutsats är att det är billigare att minska utsläppen av växthusgaserna idag, än att ta kostnaderna (såväl monetära som i liv) av en klimatförändring som rubbar leveranstryggheten hos svenska företags underleverantörer, produktionen hos svenska bönder, kan skapa merkostnader pga ras och skred i svenska kommuner etc. (och då har jag inte nämnt utrotning av korallrev, värmeböljor som tvingar människor från sina hem mfl globala risker med enormt lidande utan fokuserat på mer nära ekonomiska aspekter av klimatförändringen).
   2. Just när det gäller LKAB och SSAB så har de inte visat några indikationer på att flytta någon verksamhet. Malmen finns där den finns och det är bra att förändra den nära (tungt att transportera långt). Istället så lyfter de fram att omställningen till fossilfritt stål leder till enorm teknikutveckling och nya upptäckter som kan leda till nya affärsmöjligheter för norra Sverige. Med det sagt så ÄR frågan om koldioxidläckage en reell risk som måste hanteras. Vi i Miljöpartiet driver flera saker för att hantera detta. Tex. så arbetar vi i EU med att genom handelsavtalen sätta press på att länder som EU handlar med ska leva upp till Parisavtalet. Vi arbetar också aktivt med att stärka EU:s klimatpolitik och höja klimatarbetet i andra EU-länder. Vi har drivit igenom en rejäl skärpning av EU:s regler för utsläppshandel tex. (mycket tack vare Isabella Lövin).
   3. När det gäller miljöskatter som tillfaller staten så arbetar vi med grön skatteväxling. Det innebär att vi vill höja skatter på sådant som försämrar livsmiljön för oss alla, och sänka skatten på arbete för de som har lägst löner. Att jobba skadar inte miljön och samtidigt bidrar vi till att förbättra för de som har det sämre ställt och minskar ojämlikheten i samhället.
   Tanken om att hjälpa andra länder som har problem med plast är god. Och det gör vi, även om man inte öronmärkt tex plastskatt rakt av mot plast-relaterat bistånd. Men Sverige har ett högt och viktigt bistånd till andra länder och i regering så arbetar vi med att säkerställa att biståndsinsatser också är bra för klimatet och miljön i andra länder.
   4. Import av ”skitiga billighetsprodukter” så till sist 🙂 Generellt så vill vi ju lyfta medvetenheten om produkters påverkan såväl miljömässigt som socialt (rör allt från klimat, vattenanvändning, föroreningar i vattendrag i andra länder, barnarbete etc.). Det är inte helt lätt alla gånger som konsument att kolla upp hur schyssta grejerna man köper är. Det vi gör inom svenska politiken är att lyfta fram sådant som är schysst här som man kan lägga sina slantar på. Upplevelser, lokalproducerad mat, naturupplevelser m.m. Och att vi infört politik som ska göra det lättare och billigare att reparera, hyra och byta grejer.

   Hoppas det var svar på dina frågor! Hör gärna av dig om du har fler.

   Mvh / Elin

 2. Erik

  En socialdemokratisk ledd regering kommer inte att stoppa utbyggnaden. Jobb som vi så väl behöver står på spel och sossarna har aldrig stoppat arbetskraftstillfällen. Världen behöver tydligen svavelfri drivmedel till fartygen. Världen behöver rimligen mer biobränsle. Varför inte göra detta i Sverige.

  • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

   Socialdemokraterna får själva svara på hur de resonerar.
   De får då också gärna svara på hur de planerar att få ekvationen att nå klimatmålen + tillåta Preemraff att gå ihop? Planerar de dra ner på befintliga arbetstillfällen inom befintlig utsläppsintensiv industri?
   De får då också gärna svara på om de är beredda att riskera regeringskris under Corona endast för att tillåta enorma växthusgasutsläpp?

   Det vi i Miljöpartiet vill är att stödja svensk befintlig utsläppsintensiv industri att ställa om, det gör vi i regeringen nu genom bla. mer stöd genom Industriklivet, vi vill stödja tillvaratagande av restflöden m.m. för biogasproduktion och biodrivmedelsproduktion det gör vi tex. genom Klimatklivet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.