Jag står kvar som kandidat till språkrör

Jag kandiderade till språkrör för Miljöpartiet för att jag vill växla upp klimatpolitiken och bredda förtroende för partiet. Jag vill kämpa för en framtid med livskvalitet för alla inom planetens gränser. Det är ett mycket omfattande arbete som behöver göras, i Sverige, i EU och internationellt. Ett brett förtroende för Miljöpartiets förmåga att leda klimatomställningen är en förutsättning.

Idag presenterade riksvalberedning sitt förslag till språkrör, vår partisekreterare Märta Stenevi. Valet av nytt språkrör sker på en digital extrakongress den 31 januari 2021. Jag är stolt över att vara medlem i ett parti med en levande interndemokrati där medlemmarna har flera val att välja mellan även när språkrör ska utses.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

   Hej Urban,
   Miljöpartiet har utifrån det väljarstöd vi har idag fått igenom otroligt mycket bra grön politik i regering. För att nämna några saker:
   – Klimatklivet, som stödjer investeringar som minskar utsläpp som annars inte skulle bli av
   – Industriklivet, som stödjer tunga industrin att ställa om. SSAB, LKAB och Vattenfall har tex. gått ihop i projektet Hybrit med stöd av dessa medel frö att producera stål utan kol.
   – Reduktionsplikten, med lagkrav om inblandning av förnybara drivmedel i bensin och diesel
   – Reformering av EU:s utsläppshandel som gör att överblivna utsläppsrätter skrotas automatiskt och att totala antalet tillgängliga utsläppsrätter framåt blivit färre

   Men utsläppen måste ner snabbare om vi ska klara Parisavtalet och undvika uppvärmningens värsta konsekvenser på hela samhället.
   Jag vill tex.
   – Säkerställa ett robust, flexibelt och 100% förnybart elsystem som möter upp mot elektrifieringen av transportsektorn och industrin
   – Planera för transporteffektivitet så att vardagen blir enklare för alla invånare och beroendet av bilen kan minska – behöver man köra bil så behöver man, men vi kan ju planera för att man inte ska vara tvungen att ta bilen till att börja med.
   – Växla upp stödet till den tunga industrin. Metallindustrin behöver ställa om, så att vi kan få fram klimatneutral koppar till elektrifieringen, cirkuleringen av metaller behöver öka och bli utsläppsfri, cementproduktionen behöver bli fossilfri och koldioxidutsläppen från själva kalkstenen fångas in, raffinaderibranschen behöver en plan för omställningen till att på sikt inte arbeta med fossila produkter alls.
   – Arbetet med negativa utsläpp måste dras igång omgående. Vi behöver stödja införande av Bio-CCS på våra kraftvärmeverk. (Bio-CCS=infångning och lagring av koldioxid med biogent/tex. från skogen, ursprung)

   Listan är längre. Men detta är några exempel på vad jag skulle vilja ”växla upp”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.