Afghanistans kvinnor behöver demokrati!

 

Debatten är stor om den svenska närvaron i Afghanistan. Jag är av den åsikten att militära strider inte är bra men när vi diskuterar Afghanistan anser jag att vi inte har något val. Vi måste se till att omvärlden hjälps åt att lyfta upp landet så att även Afghanistan  får demokratiska rättigheter. Jag läser en artikel av Johanne Hildebrandt på Aftonbladets websida där hon skriver om kvinnor i Afghanistan.
17 000 afghanska kvinnor dör varje år i barnsäng, betydligt fler än de soldater som dör i strider, en afghansk kvinna föder i genomsnitt sex barn och har en medellivslängd på 43 år.
Landet har den högsta spädbarnsdödligheten i världen och 25% av barnen blir inte äldre än fem år.
Detta är skrämmande siffror, kvinnor i Afghanistan kämpar mot regimen, mot den religiösa ledningen mot urgammal kultur och har inga rättigheter, inget berättigande. Vi kan inte se på hur kvinnor ska jämställas med boskap och vara en mans egendom och inte få vistas ute utan sällskap av sin man, vi måste se till att flickorna i Afghanistan får rätt till utbildning, arbete och rättigheter i samma utsträckning som pojkarna får.
Sverige måste vara närvarande för att ge Afghanistan det stöd man behöver för att själva kunna bygga upp en demokrati
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.