Kvinnor utan rättigheter i Sverige

Jag läser nyhetsrapporteringen från Afghanistan och ser att det är många kvinnor som trotsade allt hot om våld och gick till valurnorna för att lägga sin röst. Det är starkt att stå upp för sina demokratiska rättigheter och inte låta sig kuvas av hot och våld.

Det är inte bara i Afghanistan som kvinnor saknar rättigheter det finns kvinnor i Sverige som står utan rättigheter i vissa situationer. Om en kvinna blivit misshandlad av sin man och flyttat till ett skyddat boende hos kvinnojouren och ska efter en tid flytta därifrån så får de inte skriva på ett eget hyreskontrakt om de har levt med en man som dragit på dem betalningsanmärkningar.

Det innebär att någon annan, i dessa fall, ansvarig för kvinnojour verksamheten får stå för bostadskontrakten. Den som är ansvarig för kvinnojouren i Lycksele står just nu för flera bostadskontrakt. Om något händer henne så står kvinnorna i dessa lägenheter på bar backe igen.

Om kvinnan inte kan flytta med barnen till något annat boende tvingas de att gå tillbaka till mannen för fortsatt misshandel.

Skillnaderna är stora mellan våra kommuner i Sverige det borde vara lika förutsättningar inom varje kommun
Moderatkvinnorna ska kartlägga skillnaderna och lägga fram ett förslag så att förutsättningarna blir lika oavsett bostadsort.
Det är en fråga om jämlikhet och demokrati i Sverige
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm

 

 

En kommentar

  1. Ulf Grape

    Kvinnors rättigheter när ett trassligt förhållande ska upphöra är en mycket viktig fråga som vi nog alla från politiskt håll behöver lära oss mer om. Bra att Moderatkvinnorna tar initiativ!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.