Livet är inte enbart en fest!

 

Nu startar skolor och universitet igen och det innebär att många ungdomar flyttar till nya studieorter. Det är inte alldeles enkelt att flytta till en stad där man inte känner många. Att träffa nya människor skapar intresse för att lära känna varandra bättre och att ha fest. Det är en vanlig företeelse under studie tiden att fira sina prov eller tentor mm. 
Unga människor är särskilt utsatta för påverkan av alkohol eftersom kroppen inte är färdigutvecklad. Alkoholkonsumtionen gör att unga flickors utsatthet ökar. Det medför många negativa bieffekter som ökade sjukvårdskostnader för samhället samt den följd av våld och kriminalitet som ofta hänger samman med alkoholkonsumtion. Men framförallt medför det ofta stora personliga tragedier med våldtäkter och misshandel som trista kvitton.
Moderatkvinnorna anser att det måste bli svårare för unga män och kvinnor att få tag på illegal och billig sprit.  I varje kommun finns det ett antal platser där smuggelsprit kan köpas av i princip vem som helst. På många ställen kan man också ringa ett mobilnummer och få det ”hemkört”.  Polisen har ett stort ansvar för att bekämpa denna hantering. Men det har också kommunernas socialtjänst och inte minst ungdomarnas föräldrar. Därför har vi alla ett ansvar att stödja våra unga och att arbeta för att öka kunskaperna om alkoholens konsekvenser vid överkonsumtion. Det ska vara roligt att vara ung och känna att livet är en fest, men man ska också kunna gå hem på egna ben!
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.