Vet du vem dina barn träffar på nätet?

 

3 av 10 elever på högstadiet har stött på vuxna på Internet som låtsats vara barn eller ungdomar. De har försökt träffa dem fysiskt för sexuella kontakter eller uppmanat dem att klä av sig inför webbkameror – bilder som sedan använts för utpressning av barnen för att begå andra handlingar.
Det kallas för gromning när en vuxen person tar kon­takt med någon under 15 år i syfte att kunna begå ett sexuellt övergrepp. Det är sedan den första juli i år brottsligt och kan leda till böter eller fängelse. Det är bra, lagen skyddar barn, men det räcker inte. Förut­om ny lagstiftning krävs ständig och uppdaterad in­formation till barn, föräldrar och skola, samt att Inter­netleverantörer arbetar mot fenomenet. Det krävs också att vuxna pratar med sina barn om säkerhet på Internet.
 

Vi vuxna måste vara med i våra barns uppväxt och veta vad som händer i deras vardag.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

 1. Ingemar Wincent

  Groomning är för bedrövligt. Jag förstår att det finns vuxna som har en fäbless för underåriga, men nog borde de väl ha en mental spärr som hindrar dem från att begå övergrepp?

  Hur skulle förresten världen se ut om alla – i likhet med groomare – levde ut sina sexuella fantasier?

  Jag är rädd att det inte räcker med att prata med barnen om internetrisker, vuxna måste helt enkelt ta större ansvar för sina telningars digitala liv!

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Ingemar Wincent (2009-08-27 12:47)
  Jag håller med dig. Jag tycker det är viktigt att vi vuxna får information om ett fenomen som grooming och vågar ta en diskussion med våra barn och dessutom precis som du säger ta ett vuxen ansvar.

 3. S-O S

  En sak jag inte kan förstå med alla dessa kontaktsidor, tjattsidor, mm är följande. Varför kan vi inte kräva att de personer som vistas där måste identifiera sig? Är det seriösa människor finns väl inget att dölja, så varför ska vi låta detta få hålla på? För ett antal år sen läste jag om en kvinna som via en kontaktannons träffade sin mördare, men inget görs för att stoppa detta vansinne. Jag fattar inte ett smack. Någonstans borde den personliga integriteten få stå åt sidan, är det för mycket begärt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.