Rätt till samma vård oavsett bostadsort!

 

Ett nytt sjukvårdsprogram diskuteras just nu på Moderaternas stämma i Västerås. Det innebär att en ny lagstiftning ska ge alla rätt till samma vård oavsett bostadsort.
Regeringen har gjort viktiga insatser under mandatperioden för att nå dit. Det har inte minst handlat om att stärka varje patients rättigheter och att förbättra tillgängligheten. Samtidigt ser vi att det finns mycket kvar att göra innan vi uppnått hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om att skapa en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen. Det finns fortsatt stora skillnader i väntetider, medicinsk behandlingspraxis och förekomst av vårdrelaterade skador både inom och mellan landstingen.
Exempelvis behöver inte invånarna i Halland och Jönköping vänta lika länge på att få besöka en vårdcentral eller att få behandling som patienter i norra Sverige. Som patient i de olika landstingen har man inte heller samma möjlighet att få de nyas­te och bästa läkemedlen vid till exempel reumatism, MS och cancer. Var någonstans man bor i Sverige har direkt inverkan på vilken vårdkvalitet man som patient får hålla till godo med.
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.