Gemensamt ansvar, inte polsk riksdag!

 

Vad gör vi åt Västerbottens Läns Landstings dåliga ekonomi? Det är intressant att läsa alla insändare som medarbetarna inom landstinget skriver på det intranät som finns. Förslagen är många men i mina ögon  blir många väldigt enögda. Det finns förslag att ta bort den politiska styrningen eller åtminstone ta bort arvoden, det finns förslag att ta bort alla mellan chefer, det finns förslag att ta bort det administrativa stöd som finns inom landstinget. Jag välkomnar kreativa förslag till besparingar och det är bra att vi gemensamt tar ett ansvar för den dåliga ekonomi landstingsledningen försatt oss i. Vad som är viktigt är att vi måste lyfta blicken och se landstinget som en helhet inte bara den enskilda avdelning själva tillhör.
Skulle vi ta bort den politiskt tillsatta fullmäktigegrupp som finns så tappar vi det övergripande besluts fattande vi har, det blir polsk riksdag av vårt landsting, ingen överblick utan alla bestämmer över sin klinik utan hänsyn till resten av samarbetspartner och aktörer inom landstinget, Skulle vi ta bort det administrativa stödfunktioner som finns så får vi chefer på respektive avdelning som enbart sitter framför datorn och inte har tid med utvecklingsarbete och inte har tid för sina medarbetare.
Jag tycker fortfarande att vi måste våga ställa krav på uppföljning av beslut, vi måste ha en välfungerande kontroll av den budget vi lägger och vi måste våga ställa de som inte följer beslut till svars för sitt handlande. Vi kan inte lägga ut projekt till externa grupper och sedan inte kontrollera ekonomin fortlöpande.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.