Landstinget är en stor koloss!

 

 

Privata vårdbolag gör rekordvinster
samtidigt som de flesta landsting går med förlust!
 
Detta är en av artiklarna i Aftonbladet i dag. Jag ställer mig frågan , varför ser det ut så här? Givetvis finns det många olika förklaringar till att privata vårdbolag gör vinster, en stor förklaring ligger i att det just är privata. Det innebär en större följsamhet till beslut som tas, korta beslutsvägar, och det leder till en delaktighet hos medarbetarna, kort sagt ett medarbetaransvar.  Jag har tagit upp Västerbottens Läns Landstings dåliga styrning och ekonomi i flera av mina tidigare inlägg och jag kan bara fortsätta att konstatera fakta. Den omorganisation som gjordes 2002 för att få en plattare organisation, färre chefer och en enklare styrning har inte alls fått avsedd effekt. Hur ser det ut?, landtinget är en jätte koloss där avsaknaden av styrning, kontroll och vidvinkel seende är stor. Det blir fler och fler chefer och färre och färre har de verkliga mandaten att fatta beslut. Jag tycker fortfarande att vår hälso- och sjukvård ska vara skattefinansierad och tillgänglig för alla medborgare i Sverige. Däremot tycker jag inte att det fungerar med en stor koloss som landstinget är. Vi behöver sjukhusdirektörer på respektive sjukhus som tillsammans är med i beslutsfattandet, vi måste ställa krav på våra medarbetare inom landstinget att de har ett medarbetaransvar  och vi måste ge morötter och positiv feedback för att stimulera ett fortsatt bra arbete.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

En kommentar

  1. Hans Johansson

    ”Givetvis finns det många olika förklaringar till att privata vårdbolag gör vinster, en stor förklaring ligger i att det just är privata.” skriver du.
    Dom privata vårdbolagen har större snurr på sina patienter. Men vilka typer av patienter har dom. Jo de lätta fallen. Tio minuters patienter. Inga gamlingar som tar 10 min på sig för att komma in på undersökningsrummen och upp på undersökningsbritsen. Nej dom remiteras till landstingsvården.
    Några exempel. Mina numera avlidna föräldrar behövde genomgång av sin tandstatus. Försökte få tid hos den privata tandklinik som dom har gått hos i över 20 år. Nix den privata tandläkaren hänvisade till landstingets tandklinik. Menade att den offentliga tandvården har mer tid till de äldre. Tid kostar.
    En privat ögonläkare tar fler patienter än landstingets ögonmottagning. Men vilka patienter? Jo de lätta tex. ögontryckmätningar. De svåra, oftast äldre remitteras till landstingsvården.
    En kvinna opererar sig på en privatklinik. Utskrivs till hemmet efter ngr. dar. Ätandes kraftiga smärtlindrande tabletter. Måste söka landstingsvården och opereras akut. Alla landstingets 3 sjukhus involveras i vården. Privatläkarens ansvar tog tydligen slut efter kvinnan blev hemskickad från privatsjukhuset. Landstingsvården fick ta ansvaret.
    Privat sjukvård=större snurr på verksamheten=större förtjänst.
    Offentlig sjukvård=mindre snurr=kostar mera.
    Semesterhälsning från din medarbetare
    Hasse Johansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.